Analist Ronnie Stoeferle: “Centrale banken in opkomende markten drijven goudprijs op”

Analist Ronnie Stoeferle: “Centrale banken in opkomende markten drijven goudprijs op”
Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Key takeaways

  • Centrale banken in opkomende markten drijven de recente goudprijsstijgingen aan.
  • Een consolidatiefase op korte termijn ligt in het verschiet, maar de langetermijnvooruitzichten voor goud en zilver blijven optimistisch.
  • Sterkere prestaties van grote mijnbouwbedrijven zoals Barrick Gold en Newmont kunnen institutionele beleggers aantrekken en de mijnbouwsector ten goede komen.

De centrale banken van opkomende markten hebben een grote invloed op de recente stijgingen van de goudprijs. Ronnie Stoeferle, Managing Partner bij Incrementum AG en gerenommeerd goudmarktanalist, wijst tijdens een recent interview op Sprott Money op deze toename in aankopen als een belangrijke drijfveer. Hij benadrukt dat zowel de aankopen van centrale banken uit opkomende markten als de particuliere consumptie uit deze regio’s belangrijke factoren zijn die het huidige goudmarktlandschap bepalen.

Stoeferle suggereert dat, hoewel goud een indrukwekkende groei heeft doorgemaakt, vooral ten opzichte van de belangrijkste valuta’s, er op korte termijn een consolidatiefase in het verschiet zou kunnen liggen. Hij waarschuwt voor het verwachten van significante prijsbewegingen in de komende weken en merkt op dat er nog veel koopkracht aan de zijlijn staat. Hij blijft echter optimistisch over de vooruitzichten van goud en zilver op de lange termijn. Stoeferle gelooft dat een mogelijke verschuiving weg van traditionele obligatiebeleggingen en een hernieuwde Westerse vraag naar beleggingen de prijzen aanzienlijk zou kunnen opdrijven.

Super bull market

De analist benadrukt de cruciale link tussen goud en obligaties en stelt dat als obligaties de benchmark zijn, goud een “super bull market” doormaakt. Ondanks de stijgende goudprijzen is de mijnbouwsector achtergebleven. Stoeferle schrijft dit toe aan de ondermaatse prestaties van grote bedrijven als Barrick Gold en Newmont. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat deze bedrijven betere prestaties laten zien om institutionele beleggers aan te trekken die meestal de voorkeur geven aan grotere, meer liquide aandelen.

Hij is van mening dat als deze bedrijven een ommekeer te zien geven en een bredere belangstelling van beleggers aantrekken, de mijnbouwsector daar aanzienlijk van kan profiteren. Ondanks de uitdagingen in de mijnbouwsector blijft Stoeferle optimistisch over de langetermijnvooruitzichten van zowel goud als zilver. Hij verwacht vooral een potentiële stijging van de zilverprijs als de aandacht van beleggers verschuift naar dit edelmetaal.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00