Key takeaways
- Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell is er geen haast om de beleidsrente verder te verlagen.
- De Amerikaanse economie vertoont een veerkrachtige groei, maar de inflatie blijft een punt van zorg.
- De financiële markten verwachten alvast geen renteknip tijdens de komende Fed-vergadering in maart.
De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, benadrukte dinsdag in het Amerikaanse Congres dat de centrale bank momenteel geen haast heeft met het aanpassen van het rentebeleid. Hij wees daarbij op de veerkrachtige groei van de Amerikaanse economie en een robuuste arbeidsmarkt.
Rente ongewijzigd
Tijdens de jongste rentevergadering heeft de Fed de rente laten steken op 4,25 à 4,50 procent, een niveau dat nog steeds boven de doelstelling van (gemiddeld) 2 procent ligt. Powell benadrukte toen dat het beleid momenteel minder restrictief is dan voorheen, maar dat snelle of buitensporige aanpassingen het terugdringen van de inflatie kunnen belemmeren. Omgekeerd zou een geleidelijke of onvoldoende versoepeling van het geldbeleid de economische activiteit en werkgelegenheid negatief kunnen beïnvloeden.
Beleidsmakers verwachten minder renteverlagingen
De beleidsrente van de Federal Reserve heeft een grote invloed op de leenkosten voor zowel consumenten als bedrijven, en raakt onder andere hypotheken en autoleningen. Aan het einde van vorig jaar hebben de beleidsmakers van de Federal Reserve hun vooruitzichten herzien en zij verwachten dit jaar minder renteverlagingen vanwege de economische onzekerheid die het presidentschap van Donald Trump met zich meebrengt. Analisten voorzien nu slechts één of twee renteverlagingen in het komende jaar.
Het jongste inflatierapport dwingt de Fed alvast om de rente op een hoger niveau te houden. Daaruit blijkt namelijk dat de inflatie in januari met 3 procent hoger lag dan verwacht. In december bedroeg die 2,9 procent.
Financiële markten verwachten geen verandering
De financiële markten verwachten geen renteverandering tijdens de komende Fed-vergadering in maart. Powell uitte ook zijn bezorgdheid over consumentenbescherming in het licht van het recente besluit van het Witte Huis om alle niet-essentiële activiteiten van het Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) tijdelijk stop te zetten. Hij verklaarde dat geen enkele andere federale instantie op dit moment de regelgevende verantwoordelijkheden heeft die het CFPB, dat na de financiële crisis van 2008 werd opgericht om toezicht te houden op consumentenkwesties met betrekking tot hypotheken, creditcards en incasso’s, voorheen had. Door de actie van het Witte Huis werd de CFPB in feite in de wacht gezet en kregen medewerkers de opdracht om geen taken uit te voeren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de directeur van het Office of Management and Budget.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!