Rolexmania: tweedehands nu duurder dan nieuw

Tweedehands Rolexen wisselen van eigenaar voor het drievoudige van hun oorspronkelijke prijs. Dat is o.a. een gevolg van een sterke toename van de vraag vanuit China’s bloeiende middenklasse. 

Het tekort aan beschikbare uurwerken heeft geleid tot wachtlijsten van meerdere jaren voor populaire modellen. Sommige dealers in Duitsland vragen 103.000 euro voor de gouden Cosmograph Daytona met groene wijzerplaat. Dat is 70.000 euro meer dan de detailhandelsprijs via officiële Rolex-distributeurs.

Tim Stracke, die de online horlogemarktplaats Chrono24 uitbaat, zegt dat de meeste Rolexen die op zijn website worden vermeld, binnen enkele uren zijn uitverkocht

“Normaal gesproken koop je een nieuw horloge en verlies je 20% tot 30% van de waarde op het moment dat je de winkel uitloopt. Maar met Rolex is het tegenwoordig precies andersom. Als je een nieuwe Rolex koopt, stijgt de waarde ervan onmiddellijk met 30% tot 50%.

Rolex heeft 75% van de markt voor tweedehands luxehorloges in handen

De waarde van de totale tweedehands horlogemarkt wordt geschat op ongeveer 17 miljard dollar. “Rolex domineert de tweedehands horlogemarkt tot een bijna absurd niveau,” zegt Danny Parisi, journalist bij de nieuwssite Glossy.co. “Rolex heeft op de markt van nieuwe horloges een aandeel van ongeveer 20 procent, maar bij sommige verkopers loopt dat cijfer bij gebruikte uurwerken op tot meer dan 75 procent.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20