Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 14 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Rolex heeft 75% van de markt voor tweedehands luxehorloges in handen

Logo Business AM
Economie

29/03/2019 | Marc Horckmans | 4 min leestijd

Luxehorloges vormen een markt waar tweedehands een bijzonder gegeerde categorie is. Men moet echter vaststellen dat die sector in grote mate in handen is van het Zwitserse merk Rolex. Dat zeggen analisten naar aanleiding van de nieuwe collectie die de fabrikant tijdens de beurs Baselworld heeft voorgesteld. De waarde van de totale tweedehands horlogemarkt wordt geschat op ongeveer 17 miljard dollar.

“Rolex domineert de tweedehands horlogemarkt tot een bijna absurd niveau,” zegt Danny Parisi, journalist bij de nieuwssite Glossy.co. “Rolex heeft op de markt van nieuwe horloges een aandeel van ongeveer 20 procent, maar bij sommige verkopers loopt dat cijfer bij gebruikte uurwerken op tot meer dan 75 procent.”

“Dat is onder meer het geval bij Bob’s Watches, gespecialiseerd in de verkoop van tweedehands horloges. Paul Altieri, oprichter van Bob’s Watches, raamt dat Rolex in zijn omzet een aandeel van ongeveer 80 procent heeft.”

Marketing

“De populariteit van Rolex op de tweedehands markt heeft diverse redenen,” getuigt Altieri. “De kwaliteit van het product is verbluffend. Dat geldt ook voor de engineering. Bovendien is het merk voor een luxehorloge relatief betaalbaar. Rolex blijft uiteraard bijzonder duur, maar de prijzen liggen toch minder extreem hoog dan bij andere merken.”

“Daarnaast kan Rolex ook op een uitgelezen marketing terugvallen. Daarvoor is een samenwerking opgezet met partijen zoals Tiger Woods en andere beroemdheden. Het merk heeft een bijzondere uitstraling. Tenslotte is er de vaststelling dat de vintage-markt de voorbije zes jaar een explosieve groei heeft gekend.”

“Rolex volgt een andere strategie dan Nike, dat bij de tweedehands verkopen in zijn sector eveneens een dominante positie opeist,” zegt Altieri nog. “Ook Nike boekt met zijn beperkte edities geregeld grote successen. Het bedrijf aarzelt echter niet om bij een sterke verkoop de productie te hernemen om grotere aantallen op de markt te kunnen brengen.”

“Dat zal Rolex nooit doen. Het bedrijf produceert elk jaar een vastgelegd volume. Daarvan wijkt de fabrikant – ongeacht de verkoop – niet af. Sommige klanten moeten door het beperkte aanbod van Rolex op sommige modellen tussen drie of vier jaar wachten.”

Rolex produceert volgens Altieri ongeveer 800.000 exemplaren per jaar.

Samenwerking

“Men mag ook niet vergeten dat alleen erkende dealers nieuwe horloges van Rolex mogen verkopen,” benadrukt Altieri. “Een online aankoop van een nieuwe Rolex is zelfs compleet onmogelijk. Dat betekent een steun voor de online tweedehandse markt.” Bij Bob’s Watches zouden online transacties vorig jaar de omzet met 40 procent hebben doen stijgen.

“Ondanks zijn grote impact op de sector, toont Rolex zelf weinig interesse in de tweedehandse verkoop,” benadrukt Hamilton Powell, oprichter van verkoper Crown & Calibre, eveneens gespecialiseerd in de handel in gebruikte horloges.

“Dat geldt echter ook voor de meeste andere merken, in tegenstelling tot de autosector en een aantal andere categorieën. “Tweedehands verkopers hebben nochtans een belangrijke rol. Zij helpen om de integriteit van het merk te behouden en het prijsniveau bewaken. Bovendien kunnen zij de klantentrouw en het engagement bij het merk stimuleren.”

Volgens Paul Altieri kan hierin echter op korte termijn een verandering worden verwacht. Hij verwijst daarbij naar TrueFacet, dat vorig jaar de eerste online horlogemarkt werd die tweedehands uurwerken met een officieel certificaat verkoopt. Daarvoor werkt het platform samen met de merken Zenith, Roberto Coin, Raymond Weil, Fendi Timepieces, Fabergé, Frédérique Constant en Ernst Benz.

“Men mag verwachten dat de merken en verkopers van tweedehands horloges de volgende jaren toenadering zullen zoeken,” zegt Altieri. “Verkopers van tweedehandse uurwerken vertegenwoordigen inmiddels een belangrijke pijler van de hele sector. Het is altijd beter om samen te werken dan elkaar te bestrijden.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks