Rob Heyvaert bouwt fintech-imperium verder uit met deal van 1 miljard euro

Motive Partners, de investeringsfirma in Londen en New York die door Rob Heyvaert (ex-Capco) opgericht werd, pompt samen met een Canadees pensioenfonds 1 miljard euro in FNZ, een IT-platform dat banken helpt bij vermogensbeheer.

Daarmee breidt de Antwerpse ondernemer, een van de weinige Belgen die al decennia aan de top van Wall Street en de Londense City meedraait, zijn investeringen in financiële technologie (fintech) verder uit. Heyvaert maakte fortuin bij de verkoop van financiële consultant Capco aan de groep FIS in 2010. Met Motive Partners neemt hij belangen in private fintechbedrijven die volgens hem en zijn medevennoten het bankieren van de toekomst mee richting zullen geven.

De transactie ter waarde van 1,35 miljard dollar, of omgerekend ongeveer 1 miljard euro, is een van de grootste kapitaalverhogingen ooit in de sector. Canada Pension Plan Investment Board, kortweg CPP Investments, legt het grootste bedrag op tafel, 1,1 miljard dollar, Motive Partners de overige 250 miljoen dollar.

CPP komt als aandeelhouder op lange termijn aan boord van FNZ. Het bedrijf van Rob Heyvaert brengt niet alleen vers geld in, maar ook kennis op het vlak van fintech. De Canadezen worden de vijfde grootste externe aandeelhouder van FNZ en Motive Partners de zesde. Onder meer het Singaporese staatsfonds Temasek zit al in het kapitaal. Heyvaert treedt toe tot de raad van bestuur van FNZ.

Kampioen van de back office

Het van oorsprong Nieuw-Zeelandse bedrijf, dat bij de deal op liefst 20 miljard dollar gewaardeerd wordt, is onbekend bij het grote publiek, maar zijn IT-platform beheert via circa 650 financiële instellingen (waaronder Barclays, Allianz en BNP Paribas Cardif) ongeveer 1.500 miljard dollar aan vermogen voor ruim 20 miljoen beleggers wereldwijd. Dat gaat van gepensioneerden met een som spaargeld tot de ultrarijken.

Het basisidee is dat FNZ alle processen en vervelende IT-klusjes in de back office overneemt, zodat de banken en vermogensbeheerders zich kunnen concentreren op gepersonaliseerde digitale communicatie met hun klanten, zoals realtime scoreborden van hun beleggingen of videogesprekken met hun financieel adviseur.

Vorige zomer ging Heyvaert een alliantie aan met de Amerikaanse investeringsreus Apollo, wat Motive Partners bijkomende slagkracht geeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20