Uittredend Brits premier Sunak belandt op zijspoor op G7

Brits premier Rishi Sunak beleeft geen gelukkige tijden op de bijeenkomst van de G7 in Italië. De andere wereldleiders lijken geen zin te hebben om met hem te praten. Ze lijken er van uit te gaan dat ze over een aantal maanden met een andere premier van het Verenigd Koninkrijk deals moeten sluiten.

Waarom is dit belangrijk?

Sunak probeert uit alle macht om de verkiezingsnederlaag zo klein mogelijk te houden. Op 4 juli vinden er parlementsverkiezingen plaats in het VK, en Sunaks Conservatieven staan op verliezen. De populariteit van de Britse premier blijft slinken.

In het nieuws: Sunak moet zich in allerlei bochten wringen om uit te leggen waarom hij geen bilaterale gesprekken houdt.

  • Naast gemeenschappelijke vergaderingen waar de 7 invloedrijke landen samen aan tafel zitten, worden er ook bilaterale gesprekken gevoerd. Daarbij treden de wereldleiders een-op-een in dialoog, om het te hebben over belangrijke geopolitieke zaken die beide landen aanbelangen.
  • Sunak is er niet in geslaagd om een dergelijk gesprek op de agenda te krijgen, weet persagentschap Bloomberg. In de wandelgangen ziet hij zijdelings Italiaans premier Giorgia Meloni, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Maar daar blijft het bij, er vinden geen formele gesprekken plaats. Opvallend, want dat is doorgaans anders voor de Britse premier.
    • “Je kunt heel veel meetings doen in de marge. Dat is exact wat ik gedaan heb”, verweerde Sunak zich. “Ik heb al samengezeten met Emmanuel en heb het met Olaf over een boel dingen gehad.” “Dat is het mooie van een top zoals deze: de intimiteit”, vervolgde hij.
  • Zijn agenda was ook niet leeg, zo ontmoette hij Oekraïens president Volodymyr Zelensky en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ook een ontmoeting met Indiaas premier Narendra Modi staat nog op het programma.
  • Alsof Sunak een punt te bewijzen had, liet hij aan reporters weten dat hij samen met Scholz naar de openingswedstrijd van het EK voetbal zou kijken. Duitsland speelt tegen Schotland in die eerste match.

Sunak probeert, maar faalt

Ingezoomd: Zouden de andere G7-leiders er rekening mee houden dat Sunak niet terugkeert als premier?

  • Het is al de tweede stuntelige verklaring van Sunak in korte tijd. Op 6 juni liet hij een herdenking voor D-Day in Normandië aan zich voorbij gaan om eerder terug te kunnen keren naar Londen. Macron en Amerikaans president Joe Biden waren wel aanwezig, evenals Sunaks tegenstander bij de verkiezingen, Keir Starmer.
    • Dat leverde Sunak heel wat kwade replieken op, zowel van Starmers linkse Labourpartij als van rechts politicus Nigel Farage, die hem een gebrek aan patriottisme verweet.
  • Terwijl Labour mijlenver voorligt in de peilingen met 44 à 45 procent, kostte het akkefietje Sunak wat procentpunten. De Conservatieven zakten van 24 naar 21 procent, terwijl Farages Reform-partij van 11 naar 15 procent klom.
  • Het einde van 14 jaar aan Conservatieve premiers in het VK lijkt onafwendbaar, ook al doet Sunak zijn best om stemmen te rapen. Op rechts doet hij dat met een voorstel tot het herinvoeren van de dienstplicht, op links door een antirook-voorstel. Maar het mag niet baten, zo lijkt het.
  • En dus belandt Sunak op deze G7 onverbiddelijk op een zijspoor. De andere wereldleiders snappen dat het weinig zin heeft om deals te sluiten met een premier die volop in campagnemodus zit, en met een land dat straks een volledig andere, linksere koers gaat varen.
Meer