Britse Conservatieven van premier Rishi Sunak willen dienstplicht opnieuw invoeren

De Britse premier Rishi Sunak heeft een opmerkelijk voorstel gelanceerd. Zijn partij, de Britse Conservatieven, willen namelijk de verplichte dienstplicht opnieuw invoeren. Het plan is een verkiezingsbelofte van de Tory’s, die ze willen invoeren na de verkiezingen van komende zomer.

In het nieuws: Rishi Sunak verklaarde dit weekend dat toekomstige conservatieve regeringen in het Verenigd Koninkrijk de dienstplicht opnieuw willen invoeren. Dat moet naar eigen zeggen een “nieuw gevoel van trots op het land” creëren, iets wat na de coronacrisis verdwenen is. Labour reageerde alvast kritisch op het dure plan. Dat schrijft de BBC.

Dienstplicht

  • Het plan wil dat elke 18-jarige twaalf maanden dienstplicht doet in het Britse leger. De jongeren zouden daar onder andere leren over cyberveiligheid, logistiek, aanbestedingen of civiele responsoperaties.
  • Wie geen militaire dienstplicht wil doen, kan ook kiezen voor een civiele dienst. Die bestaat uit 25 dagen, meer bepaald één weekend per maand. Deze dienst kan uitgevoerd bij organisaties zoals de brandweer, politie en de nationale gezondheidszorg. Die laatste ligt al langer onder druk door onderbemanning.
  • Hoe dat alles precies zal georganiseerd worden, moet uitgezocht worden door een speciale commissie. Die zou kunnen opgericht worden als de Tory’s komende juli de algemene verkiezingen in de UK winnen. In september 2025 willen de Conservatieven al de eerste tieners als proefproject laten beginnen aan hun dienstplicht.
  • Het plan zou 2,5 miljard pond (2,9 miljard euro) kosten

“Dit is een geweldig land, maar generaties jonge mensen hebben niet de kansen of ervaring gehad die ze verdienen. Er zijn krachten die onze samenleving proberen te verdelen in deze steeds onzekerder wordende wereld. Het zal jongeren vaardigheden uit de echte wereld leren, nieuwe dingen leren doen en hen laten bijdragen aan hun gemeenschap en ons land.”
Rishi Sunak

Kritiek

Kort na de lancering van het plan kwam er meteen veel kritiek op van Labour. “Dit plan kost miljarden en het is alleen nodig omdat zij de strijdkrachten hebben uitgehold tot de kleinste krijgsmacht sinds Napoleon”, zegt een woordvoerder.

  • Het Britse leger bestaat momenteel maar uit 138.000 militairen, waaronder 73.000 militairen in de landmacht. De legerleiding wijdt dat lage aantal aan de aanhoudende besparingen.

Verkiezingen

Op 4 juli kiezen de Britten een nieuw parlement. De laatste peilingen voorspellen daarbij een zware overwinning voor Labour. Het voorstel van Sunak kan dus gezien worden als een wanhoopspoging, al zal het alvast geen jongeren overtuigen. Zij zijn volgens onderzoeken namelijk niet gewonnen voor zo’n dienstplicht.

Meer