Rik Vandenberghe weg als CEO van bouwgroep Besix

Rik Vandenberghe stopt onverwacht als CEO van bouwgroep Besix. Oudgediende Pierre Sironval volgt hem op, maar nog niet met volle bevoegdheid. Stichter Johan Beerlandt blijft uitvoerend voorzitter.

Besix kondigde het vertrek van Vandenberghe dinsdag aan. Hij volgde Beerlandt in 2017 op als CEO, maar treedt nu af. Vandenberghe behoudt wel ‘een aantal specifieke verantwoordelijkheden als adviseur’ en blijft zetelen in de raad van bestuur. Beerlandt bedankt de 59-jarige geboren West-Vlaming ‘uit de grond van zijn hart’, zo staat in een persbericht. ‘Hij bracht in het bijzonder meer nauwkeurigheid in onze bedrijfsprocessen.’

Vandenberghe was voorheen de CEO van ING België, waar hij een zware sanering aankondigde. Hij kreeg veel kritiek toen hij kort daarna naar Besix overstapte, terwijl het ING-personeel nog in volle herstructurering zat. Ook zijn opvolger bij ING België, Erik Van Den Eynden, is er inmiddels vertrokken.

‘One company man’

Bij Besix wordt Vandenberghe opgevolgd door Pierre Sironval, die al zijn hele loopbaan bij de bouwgroep werkt. Opmerkelijk is dat Sironval nog niet de titel van CEO krijgt, maar van ‘Deputy CEO’.

Beerlandt laat wel uitschijnen dat hij op termijn CEO wordt: ‘Zijn uitstekende kwaliteiten, zowel op professioneel als op menselijk vlak, die hij al etaleerde toen hij aan het hoofd stond van onze dochteronderneming in het Midden-Oosten en later als operationeel directeur, zullen van hem ook een zeer goede CEO maken.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20