Rijkste man van Oekraïne belooft Marioepol weer op te bouwen

Marioepol is een van de vele strijdtonelen waar Oekraïense soldaten de Russische invasie proberen tegen te houden. Door het onophoudelijke gevecht in de stad zijn al heel wat gebouwen gesneuveld. Op foto’s en videobeelden is te zien hoe er nauwelijks nog iets overeind staat. Rinat Achmetov, de rijkste persoon van Oekraïne heeft alvast de belofte gemaakt om de stad opnieuw op te bouwen.

Het militaire conflict in Oekraïne is nog volop aan de gang. Marioepol is een van de steden waar Oekraïense soldaten nog alles in de strijd gooien om te vermijden dat Rusland het gebied in handen krijgt. De Russische dictator Vladimir Poetin had vorige week de militairen daar opgeroepen om zich over te geven. Ze hebben dit weekend uiteindelijk beslist om het Russische ultimatum te verwerpen.

Achmetov wil stad helpen heropbouwen

De afgelopen weken zijn er talloze beelden opgedoken van de belegerde havenstad. Op die beelden zien we onder meer hoe gebouwen volledig met de grond zijn gelijkgemaakt. Achmetov heeft daarom alvast de belofte gemaakt om mee te helpen de stad te herbouwen.

De stad ligt hem dan ook nauw aan hart. De miljardair, wiens vermogen geschat wordt op 3,9 miljard dollar, heeft onder meer Metinvest, de grootste staalproducent van Oekraïne, in handen. Twee fabrieken van de staalgigant bevinden zich in Marioepol.

Achmetov reageerde afgelopen vrijdag in een interview met het persagentschap Reuters zeer scherp op de Russische invasie. “Wat er in Marioepol gebeurt, is een wereldwijde tragedie, maar ook een mooi voorbeeld van heldendom. Voor mij is Marioepol altijd een Oekraïense stad geweest en zal dat ook altijd blijven”, klonk het. “We zullen dan ook nooit opereren onder Russisch bewind.”

Hij voegde eraan toe dat Metinvest verantwoordelijk is voor meer dan een derde van de totale metallurgische productie van Oekraïne. “Het land heeft dus 30-40 procent van zijn metallurgische productiecapaciteit verloren, aangezien de fabrieken niet werken. Wij twijfelen er niet aan dat het werk zal worden hervat, althans als de stad niet in Russische handen valt”, klonk het.

Een Marshallplan voor Oekraïne

“Ik ben ervan overtuigd dat SCM Group (een holding van Akhmetov red.), als grootste particuliere onderneming van het land, een sleutelrol zal spelen bij de naoorlogse wederopbouw van Oekraïne”, aldus de miljardair. “We hebben zeker een ongekend internationaal wederopbouwprogramma nodig, een Marshallplan voor Oekraïne als het ware.”

“Ik vertrouw erop dat wij allen een vrij, Europees, democratisch en succesvol Oekraïne zullen herbouwen na onze overwinning in deze oorlog”, voegde Akhmetov er nog aan toe. Volgens schattingen van Oekraïense functionarissen is de oorlogsschade al opgelopen tot 1 biljoen dollar.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20