Rijkste man van Azië verkoopt al zijn Chinese bezittingen

Li Ka-Shing is volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes met een vermogen van ruim 30 miljard dollar de rijkste man in Azië en de rijkste man ter wereld van Chinese afkomst. In de jaren negentig van de vorige eeuw investeerde hij volop in Chinees vastgoed – dus voordat het Chinese vasteland een ‘trendy’ belegging werd. Vandaag kan hij er niet snel genoeg vanaf raken.

Het voorbije jaar dumpte Ka-Shing miljarden dollars aan Chinese holdings. De meest recente deal is zijn verkoop van het Pacific Place in Beijing ter waarde van 928 miljoen dollar. Dit shopping center was zijn laatste grote vastgoedholding op het Chinese vasteland.

Wat ziet Ka-Shing dat anderen (nog) niet zien? “Simpel,” schrijft Zero Hedge, “de Chinese kredietcrisis.”

Na jaren van monetaire expansie met een precaire economische toestand als gevolg tracht de Chinese overheid de kredietexpansie nu wanhopig aan banden te leggen. Het schaduwbanksysteem is volgens JP Morgan al 84% van het Chinese bbp waard en het IMF schat het totale privékrediet in het land op 230% van het bbp – dubbel zo veel als een paar jaar geleden.

De geschiedenis leert ons dat op een artificiële groeispurt zoals de Chinese bijna altijd een zware financiële crisis volgt. Dat weten ook de Chinese leiders en zij doen dan ook hun uiterste best om een ‘soft landing’ te bewerkstelligen. Als ze daarin slagen, zullen enkel de globale groei, de aandelenbeurzen, de vastgoedmarkt en de grondstoffenprijzen sterk dalen.

Falen ze in hun opzet, dan zullen de spillover effects gigantisch zijn. Niet enkel is China de topleverancier én topconsument van vele belangrijke nationale industrieën, maar het land zou ook het globale financiële systeem op de helling kunnen zetten als het een deel van haar dollarreserves dumpt in een poging om de Chinese munt yuan te ondersteunen.

Vreemd genoeg is de nakende kredietcrisis in ’s werelds tweede grootste economie geen voorpaginanieuws in het westen. “De meeste traditionele beleggers weten niet dat wat zich nu afspeelt in China veel grotere gevolgen voor hun portefeuilles zal hebben dan de politiek van Janet Yellen en Barack Obama samen,” aldus Zero Hedge.

We bevinden ons op een cruciaal punt en mogelijk is het moment nu aangebroken om je financiële situatie na te kijken en een grote verkoop te overwegen in anticipatie van een komende crash. Dat lijkt in ieder geval de rijkste man in Azië te doen,” besluit de financiële blog.

 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.