Rijkste Amerikanen verloren 78 miljard dollar op 8 minuten tijd

Vrijdag hield Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve, een toespraak op het jaarlijkse forum in Jackson Hole in Wyoming. Daar bevestigde hij dat de Fed de rente zal blijven verhogen en ze waarschijnlijk voor een tijdje hoog zal houden, om zo de inflatie te verminderen. De uitspraken hadden een stevige reactie op de markten, waarbij enkele van de grootste Amerikaanse bedrijven een serieuze klap kregen.

Meteen na de uitspraak zakte de S&P 500 met 3,4 procent, de slechtste dag sinds halverwege juni. Nasdaq, de beurs waarop vooral techaandelen worden verhandeld, kreeg een klap van meer dan vier procent te verwerken. Onder meer de aandelen van Amazon, Tesla, Apple en Meta kunnen op de Nasdaq aangekocht en verkocht worden.

Rijksten worden armer

De beursklap had een forse impact op de rijkste Amerikanen. Vooral zij die investeren in de technologiewereld, met bedrijven als Tesla, Amazon of Google op kop, kregen een klap te verwerken.

Tesla-CEO Elon Musk verloor op één dag 5,5 miljard dollar, zijn Amazon-tegenhanger Jeff Bezos zelfs 6,8 miljard. Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin (die nog steeds Google-moederbedrijf Alphabet in handen hebben) zagen respectievelijk 5 miljard en 4,7 miljard dollar in rook opgaan. Steve Ballmer, CEO van techbedrijf Microsoft, verloor ‘slechts’ 3,5 miljard.

In de top 10 van de Bloomberg Billionaires Index, de lijst van rijkste personen op aarde, vinden we zeven tech-investeerders terug. Zij moesten samen, op één dag tijd, een verlies optekenen van maar liefst 30,12 miljard dollar; de totale bbp van Letland. In totaal verloren de rijkste Amerikanen zo 78 miljard dollar, en dat allemaal door Powell’s speech, die slechts acht minuten duurde.

Als gekeken worden naar de verliezen in 2022 tot nu toe, ziet de situatie er nog veel minder rooskleurig uit voor de rijken. De 500 rijkste personen verloren maar liefst 1,4 biljoen dollar op zes maanden tijd (de volledige bbp van Australië). Nooit eerder verloren de rijkste personen zoveel geld op zo’n korte tijd.

Meer