Rijke Chinese beleggers kijken vaker naar buitenlandse activa

Rijke Chinese beleggers kijken vaker naar buitenlandse activa
Chinese investeerders beleven momenteel niet de beste periode. – SheldonCooper/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Vermogende Chinese investeerders proberen hun portefeuilles met lokale activa af te slanken, terwijl ze steeds meer naar mogelijkheden in de Verenigde Staten en andere buitenlandse bestemmingen kijken. Dat blijkt uit getuigenissen van een aantal fondsbeheerders en analisten. Waarnemers verwachten dat deze trend zich ook volgend jaar nog verder zal doorzetten.

Hedgefondsen blijken op hun Chinese portefeuilles tijdens de eerste elf maanden van dit jaar al 12,9 procent van hun waarde verloren te hebben. Dit betekent dat de betrokken beleggers op weg zijn naar de slechtste resultaten in elf jaar tijd.

Waarom is dit belangrijk?

Veel rijke Chinese beleggers zijn dit jaar door economische verliezen zwaar getroffen. Ze beseffen dat hun land een moeilijke economische periode doormaakt. Om voor zichzelf een grotere financiële veiligheid te creëren, beginnen velen dan ook opnieuw vaker naar het buitenland te kijken.

Bekommernissen: Chinese investeerders maken zich steeds meer zorgen over de gezondheid van de economie van hun land.

  • De Chinese economie moet afrekenen met de impact van de strenge lockdowns die de overheid heeft opgelegd om de verspreiding van het virus Covid-19 tegen te gaan. Daarnaast wordt tevens de impact ervaren van de geopolitieke gevolgen van de Russische inval in Oekraïne.
  • Rijke Chinezen maken zich eveneens zorgen over het beleid van de Chinese president Xi Jinping, die een grote nadruk legt op de gemeenschappelijke welvaart en de inkomensongelijkheid wil verminderen.
  • Al die knelpunten hebben vele Chinese beleggers volgens een aantal experten geïnspireerd om naar de mogelijkheden van beleggingen op buitenlandse aandelenmarkten of vastgoed in de Verenigde Staten en Japan te kijken.

Bredere interesse: Analisten wijzen erop dat beleggingen buiten het Chinese vasteland voor rijke Chinezen geen nieuwe ontwikkeling zijn, maar dit keer kan toch een andere benadering worden opgemerkt.

  • “Gewoonlijk werd vooral interesse getoond voor Chinese activa die op offshore markten beschikbaar zijn”, verduidelijkte Jason Hsu, voorzitter van het beurshuis Rayliant Global Advisors in Boston.
  • “Slechts weinigen toonden interesse om Amerikaanse aandelen of Amerikaans vastgoed te kopen. Dit begint echter te veranderen.”
  • “We merken sinds enkele tijd dat Chinese beleggers opvallend vaak informatie opvragen over het economisch beleid van de Verenigde Staten en de Amerikaanse investeringsregels.”

De meerwaarde van diversificatie: Sommige analisten stellen dat de problemen voor vele Chinese beleggers een belangrijke les is geweest.

  • Een portefeuillebeheerder uit Hongkong met meer dan 1 miljard dollar aan activa getuigde dat de samenstelling van zijn portfolio een sterke verschuiving heeft ondergaan.
    • Vorig jaar bestond die portfolio nog voor 80 procent uit Chinese activa. Dat is inmiddels al tot 33 procent verminderd. Het is de bedoeling om dat aandeel nog verder te verminderen.
    • In plaats daarvan werden de investeringen in buitenlands vastgoed en energieprojecten – vooral in Japan en de Verenigde Staten – sterk opgevoerd.
    • Tevens bleek een grotere interesse in durfkapitaal.
  • Het Amerikaanse consulaat in Hongkong heeft volgens het persbureau Reuters de voorbije twee maanden twee virtuele vergaderingen georganiseerd om investeerders in Groot-China met Amerikaanse vermogensbeheerders in contact te brengen.
  • “Vermogende Chinezen hebben de voorbije jaren misschien veel geld verdiend op hun thuismarkt, maar nu moeten ze vaststellen dat deze aanpak niet altijd werkt”, werpt Eva Lee, bij UBS Global Wealth Management verantwoordelijk voor de regio Groot-China, op. “Vele beleggers hebben dit jaar een belangrijke les geleerd. Ze beseffen nu dat diversificatie bijzonder belangrijk is.”

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.