Key takeaways
- Rheinmetall zet civiele productiefaciliteiten om in centra voor de productie van militaire uitrusting.
- De beslissing van het bedrijf past in een bredere trend in de industrie, gedreven door verhoogde defensie-uitgaven als gevolg van wereldwijde geopolitieke spanningen.
- Rheinmetalls “Wapen en Munitie” divisie heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt, terwijl haar “Power Systems” divisie een daling van de verkoop heeft gezien.
Rheinmetall onderzoekt actief de omzetting van twee bestaande civiele productiefaciliteiten in centra voor de productie van militair materieel. Deze strategische zet is bedoeld om te profiteren van de groeiende vraag naar wapens en munitie als gevolg van de wereldwijde geopolitieke spanningen en de recente verkiezingsuitslagen in de Bondsdag.
Het bedrijf is van plan om de vestigingen in Berlijn en Neuss, die momenteel gericht zijn op civiele onderdelen, te heroriënteren naar de productie van producten of onderdelen die voornamelijk bestemd zijn voor de divisie “Wapens en Munitie”. Hoewel definitieve beslissingen over deze herstructurering nog op zich laten wachten, benadrukt Rheinmetall dat deze vestigingen geen explosieven zullen verwerken. In plaats daarvan willen zij “hybride locaties” worden, die zowel civiele als militaire productieactiviteiten integreren.
Inspelen op toegenomen defensie-uitgaven van westerse landen
De beslissing van Rheinmetall past in een bredere trend in de industrie, waar bedrijven een aanzienlijke groei doormaken als gevolg van de toegenomen defensie-uitgaven van westerse landen na de invasie van Rusland in Oekraïne. Deze verschuiving wordt verder aangewakkerd door de druk van de Amerikaanse regering op NAVO-landen om hun militaire capaciteiten te vergroten.
De divisie “Power Systems”, die onderdelen voor de auto- en energiesector produceert, heeft in deze periode een daling van de omzet gekend als gevolg van de aanhoudende uitdagingen binnen de auto-industrie en de vertraging in China. De divisie “Wapens en Munitie” heeft daarentegen een aanzienlijke groei doorgemaakt, met een stijging van de omzet met 64,3 procent en een verdubbeling van het bedrijfsresultaat ten opzichte van het voorgaande jaar.
Andere bedrijven volgen het voorbeeld van Rheinmetall
De aandelenkoers van Rheinmetall steeg met meer dan 4 procent na de bekendmaking van de financiële resultaten, wat het vertrouwen van de beleggers in de toekomstperspectieven van het bedrijf weerspiegelt. Op het einde van de handelsdag was die koerswinst gezakt tot 0,15 procent.
Ook andere bedrijven volgen het voorbeeld van Rheinmettal. Denk bijvoorbeeld aan KNDS, dat een voormalige spoorwegfaciliteit van Alstom in Duitsland verwierf en van plan is om het te herbestemmen voor militaire productie, evenals Hensoldt, dat zich richt op het aannemen van werknemers uit worstelende automobielsectoren zoals Continental en Bosch.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!