Het Duitse defensieconcern Rheinmetall koopt de vijftig Belgische Leopard 1-tanks, die eigendom waren van het Doornikse OIP Land Systems, voor Oekraïne. Dat schrijft de Duitse publicatie Handelsblatt op basis van eigen bronnen.
Even schetsen: De tanks werden verkocht, aan wie was nog een raadsel.
- Maandagochtend laadde men de eerste twee van vijftig Leopard 1-tanks (de voorganger van de Leopard 2) in Doornik op de vrachtwagen, met eindbestemming Oekraïne. De voertuigen werden in 2014 door het Belgische leger uit dienst genomen, en voor een spotprijs verkocht aan Freddy Versluys, de CEO van OIP Land Systems. Een deel van de activiteiten van het bedrijf bestaat eruit oude legervoertuigen op te kopen, op te knappen en terug door te verkopen. Versluys betaalde destijds zo’n twee miljoen euro voor vijftig tanks. Zelfs in schrootwaarde zijn deze meer waard, bij wijze van spreken.
- Alleen, wie de opkoper was van de tanks, was onbekend. “Het contract bevat een geheimhoudingsclausule over de koper en het bedrag”, zo vertelde Versluys. Wel werd bekend dat de tanks eerst een tussenstop in Duitsland en Italië zouden maken. Daar zullen ze worden opgeknapt en uitgerust met gloednieuwe apparatuur. Uiteindelijk, binnen enkele maanden, trekken ze naar Oekraïne.
Zwitserse blokkade
In het nieuws: Is de mysterieuze koper dan toch bekend?
- Volgens Handelsblatt kocht Rheinmetall de Leopard 1-tanks op, met de bedoeling ze klaar te maken voor de strijd in Oekraïne. Het bedrijf kocht alle vijftig tanks, waarvan er nog 33 operationeel kunnen gemaakt worden. De overige worden uiteen gehaald, en gebruikt als onderdelen of wisselstukken.
- Oorspronkelijk wou Rheinmetall Leopard 1-tanks opkopen bij het Zwitserse defensiebedrijf Ruag. Daarbij stootte het op de Zwitserse neutraliteit. Elke export van wapensystemen met als eindbestemming Oekraïne wordt door de overheid geblokkeerd. Het land wil niet betrokken raken bij een conflict. In de zoektocht naar andere tanks, stootte Rheinmetall dus op de Belgische.
- De kans dat Rheinmetall de transactie uit eigen zak betaalt, is eerder klein. De marktwaarde van een Leopard 1 tikt vandaag het half miljoen aan, en de tanks van OIP dienen nog grondig te worden opgewerkt voor de klaar zijn voor de strijd. Versluys geeft echter wel aan nooit 500.000 euro te hebben gevraagd voor de tanks. Hij werd er eerder door minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) van beschuldigd een veel te hoog bedrag te vragen voor de tanks. “Het feit dat ze ons bedrijf verlaten toont aan dat we een faire marktprijs vroegen, en iemand blij was ze op te kopen”, zo schrijft Versluys zelf op LinkedIn.
- Op dit moment maakten enkel Nederland, Denemarken en Duitsland bekend Leopard 1-tanks te zullen leveren. Vermoedelijk staan zij dus in voor de financiering.