Revolutionair AI-ontwikkeld batterijmodel reduceert lithiumbehoefte met 70%

Samengevat. Een nieuw type batterij, door Microsoft ontworpen met behulp van kunstmatige intelligentie, gebruikt 70% minder lithium dan traditionele ontwerpen. De toepassing van AI in de ontwikkeling van batterijtechnologie markeert een significante stap vooruit in het verminderen van afhankelijkheid van lithium. Dit onderzoek toont niet alleen de mogelijkheden van AI in materiaalwetenschap, maar zet ook een nieuwe standaard voor duurzame en efficiënte batterijontwerpen.

Waarom is dit belangrijk?

Vermindering van lithiumgebruik kan de kosten en milieu-impact van batterijproductie significant verlagen. Deze ontwikkeling is cruciaal voor de verdere uitbreiding van groene energie, waar batterijopslag een sleutelrol speelt.

In het nieuws. Onderzoekers hebben AI ingezet om een nieuwe batterij te ontwerpen die minder afhankelijk is van lithium, een kostbaar en milieubelastend mineraal.

  • Het team van Nathan Baker bij Microsoft heeft in enkele maanden tijd een werkende batterij ontwikkeld die tot 70% minder lithium gebruikt.
  • De focus lag op de ontwikkeling van een volledig solide batterij, specifiek op zoek naar nieuwe materialen voor de elektrolytcomponent.

Zoom in. Uit een aanvankelijke lijst van 32 miljoen kandidaat-materialen, geïdentificeerd door AI, werd de lijst teruggebracht tot enkele honderden unieke, nog nooit eerder onderzochte stoffen.

  • Een opvallend materiaal bevatte half zoveel lithium als gebruikelijk, vervangen door natrium, een primeur in de batterijtechnologie.
  • Het onderzoeksteam bouwde een functionerende batterij met dit materiaal, hoewel deze een lagere geleidbaarheid had dan prototypes met meer lithium.

Zoom out. De zoektocht naar lithium-alternatieven is essentieel gezien de milieu-impact van lithiumwinning en de groeiende vraag naar batterijen voor duurzame energieopslag.

  • Deze doorbraak illustreert de potentie van AI in de versnelling en verbetering van materiaalonderzoek, wat traditioneel een lang en kostbaar proces is.

Prijs van lithium-ionbatterijen op 15 jaar tijd gedecimeerd.

Opgemerkt. De batterij-industrie zit ondertussen niet stil.

  • Bloomberg New Energy Finance zegt dat de prijs van lithium-ionbatterijen is gedaald van $780 kWh tien jaar geleden naar een nieuw dieptepunt van $137 dit jaar.
  • Volgens de relatief voorspelbare ‘leercurve’ van de Wet van Wright liggen ze op koers om in 2030 nog amper $80 te kosten, een decimering vergeleken met 2014.
Meer