De doorverkoopwaarde van een elektrische wagen is gevoelig toegenomen. Dit jaar slaagden deze voertuigen er zelfs enkele tijd in om een hogere doorverkoopwaarde te laten optekenen dan het gemiddelde op de volledige automarkt. Dat blijkt uit een rapport van consulent Black Book.
Volgens de onderzoekers moet het fenomeen wellicht worden gekoppeld aan de stijging van de prijzen voor fossiele brandstoffen, waardoor de totale kost voor het gebruik van wagens met verbrandingsmotoren eveneens sterk is opgelopen. Dat vergroot de populariteit van alternatieve oplossingen.
Toenemende pariteit
“Er kon worden vastgesteld dat elektrische wagens met een leeftijd van drie jaar tijdens de maand oktober gemiddeld 66 procent van hun aankoopwaarde behielden”, benadrukt Alex Yurchenko, datawetenschapper bij Black Book. “Voor de uitbraak van de coronapandemie was voor die maand nooit een doorverkoopwaarde van meer dan 35 procent opgetekend.”
De omkering, die de voorbije lente werd ingezet, signaleert volgens de deskundigen een toenemende pariteit tussen de doorverkoopwaarde van wagens met een verbrandingsmotor en een elektrische aandrijving.
Kristen Lanzavecchia, expert industriële oplossingen bij J.D. Power, stelde daarbij dat de prognoses voor de restwaarde van elektrische wagens een positieve ontwikkeling tonen. Volgens haar heeft dit type voertuigen inmiddels een doorverkoopwaarde die 50 procent van de catalogusprijs benadert. Bij auto’s met een verbrandingsmotor zou er sprake zijn van ongeveer 55 procent.
“Nieuwe elektrische voertuigen die in het premium segment met Tesla concurreren, laten een hoge restwaarde optekenen”, geeft Lanzavecchia. “Zelfs op de massamarkt kan een dergelijke trend worden opgemerkt.”
“Elektrische wagens profiteren daarbij ongetwijfeld ook van een schaarstepremie. De waarde van gebruikte elektrische waarden zal worden opgedreven, tot het aanbod in staat is om de vraag op de markt in te halen.”
Leasing
Jeremy Robb, directeur marktinzichten bij Cox Automotive, ziet op de leasingmarkt gelijkaardige fenomenen. “Bij het afsluiten van een contract wordt momenteel geraamd dat wagens na drie jaar ongeveer 67 procent van hun aankoopwaarde zouden kunnen behouden”, voert hij aan. “Inmiddels wordt echter ook voor elektrische wagens met een restwaarde van ongeveer 65 procent gerekend.”
Er zijn volgens de experts verscheidene redenen voor de groeiende populariteit van tweedehands elektrische auto’s. “Bij verscheidene elektrische modellen is het bezit al goedkoper dan het eigendom van een wagen met een verbrandingsmotor”, stippen zij aan.
“De besparingen kunnen worden gelinkt aan lagere brandstofkosten. Elektriciteit is een veel goedkopere en meer prijsstabiele transportbrandstof dan benzine. Daarnaast zijn er ook de lagere kosten van het onderhoud, waarbij onder meer het verversen van olie niet meer noodzakelijk is. Hierdoor zullen de hogere aankoopkosten worden gecompenseerd.”
“Bovendien brengen de autofabrikanten elektrische voertuigen met een steeds grotere actieradius op de markt. Dit zal bij de consument de bezorgdheid over het bereik verminderen. De gemiddelde actieradius van een elektrisch voertuig bedroeg vorig jaar 234 mijl. De modellen met het grootste bereik konden een afstand van ruim 400 mijl afleggen. Naarmate de batterijen efficiënter en goedkoper worden, zal het bereik van de elektrische wagens blijven toenemen.”
“Early adopters toonden zich bereid om voor de aankoop van een milieuvriendelijke auto ook een kleiner bereik en beperkte openbare oplaadmogelijkheden te aanvaarden. Door de aanleg van laadinfrastructuur en het toenemende bereik van de batterijen zal de volgende groep consumenten echter niet langer offers hoeven te brengen om van de voordelen van elektrische voertuigen te kunnen profiteren.”