Duitse horeca heropent: alles meteen volgeboekt

Een weekend voor de Belgische cafés en restaurants heropenen rijst de vraag of de horeca wel kan herstellen van de coronaklap. Resultaten van een app tonen aan dat de reservaties vlot aantrekken, als Duitsland een voorbeeld mag zijn.

Volgende week wordt het wellicht op de koppen lopen, want de cafés en restaurants gaan opnieuw open. Op de vraag of klanten daar wel zo’n zin in hebben, kan Duitsland een antwoord bieden. Daar lopen de terrasjes en zalen van de horeca alvast vol.

Meer boekingen dan voor de coronacrisis

Dat is tenminste zichtbaar op de resultaten van de bookingapp Opentable. Hoewel die niet representatief is voor de volledige horeca, is er wel duidelijk op te zien dat er intussen evenveel of zelfs meer boekingen zijn dan voor de coronacrisis. Ook in België gingen de reservaties op Resengo en Resto.be door het dak, zelfs al tijdens de persconferentie waarin de heropening aangekondigd werd.

In Duitsland is de horeca intussen alweer even heropend, met een duidelijke piek in de boekingen half mei. Tegen het eind van de vorige maand, is die volledig gerecupereerd.

Opgelet, de cijfers gaan over boekingen. Dat wil niet zeggen dat de sector rustig kan ademen. Integendeel, Horeca Vlaanderen schat dat tot een derde van de cafés en restaurants de coronacrisis niet zal overleven.

Meer terrasruimte

De terugkomst is er dus wel. Zelfs als cafés en restaurants maar in beperkte mate hun terrassen en zalen kunnen gebruiken, zorgen diverse initiatieven ervoor dat er zo veel mogelijk klanten kunnen zitten. Zo voorzien veel gemeentes in extra terrasruimte op openbaar terrein.

Ook privé zijn er links en rechts wat initiatieven die de horeca een extra doorstart moeten geven, zodat de regels op social distancing de openende cafés niet de das omdoen. Wereldhave, een uitbater van winkelcentra in Vlaanderen, geeft bijvoorbeeld 2.000 vierkante meter extra terrasruimte aan de hurende horecazaken.

Ook in andere heropenende landen is de terugkomst van de horeca opmerkelijk. In Australië tekent zich eenzelfde scenario af. Ook in Canada, waar de horeca langzaam heropent, neemt het aantal reservaties snel toe.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20