Republikeinse kranten laten Trump vallen

Hij is de eerste presidentskandidaat in de geschiedenis van de Verenigde Staten die het nodig acht de lengte van zijn penis te verdedigen, de eerste die zes faillissementen op zijn naam heeft staan en ook de eerste sinds 1972 die weigert zijn belastingaangifte openbaar te maken.

Maar sinds vrijdag is hij ook de eerste Republikeinse presidentskandidaat die er in slaagt niet de steun te krijgen van de San Diego Union Tribune, een van de meest fervente republikeinse kranten van Amerika.

Die krant omschrijft Trump als ‘wraakzuchtig, oneerlijk en impulsief’ en raadt haar lezers nu aan voor Hillary Clinton te stemmen. De krant vreest dat Trump het land in een chaos zal storten, vergelijkbaar met wat Hugo Chávez in Venezuela deed.

De lijst van kranten die de Republikeinse GOP traditioneel gunstig gezind zijn, maar Trump niet eens het voordeel van de twijfel gunnen, groeit met de dag en steekt schril af tegen de houding van vele Republikeinse politici die zich alsnog in allerlei bochten wringen om de man toch maar niet af te vallen.

Ted Cruz, die Trump tijdens de Republikeinse campagne een ‘pathologische leugenaar’ en ‘een lafaard’ noemde, en plechtig verklaarde nooit een kandidaat te zullen steunen die zijn echtgenote Heidi Cruz en ook zijn vader had beledigd,  keerde vorige week alsnog zijn kar.

Republikeinse kranten voor Hillary

Naast de Union Tribune waren er eerder al The Houston Chronicle, The Dallas Morning News (die geen Democraat had gesteund sinds W.O. II), The Cincinatti Enquirer (idem voor de laatste 100 jaar), The Arizona Republic (steunde nooit eerder een Democratische kandidaat) en  The Chicago Tribune (steunt de libertariër Gary Johnson).

Dan was er nog USA Today. Die brak met een traditie van 34 jaar om geen stemadvies uit te brengen en schreef dat ‘de Republikeinse kandidaat Donald Trump  ongeschikt is voor het presidentschap.’ De journalistieke raad van bestuur van de krant kon evenwel niet tot een consensus komen over de kandidatuur van Hillary Clinton en besloot met de zin: ‘Ga in ieder geval stemmen, maar stem niet voor Donald Trump.’

Heeft het stemadvies van kranten impact?

Heeft het stemadvies van kranten impact? De meningen daarover zijn verdeeld. Volgens een studie van Pew Research uit 2008 heeft zo’n advies amper effect. (70% van de lezers houdt er totaal geen rekening mee, bij 14% heeft zo’n advies het tegenovergestelde effect en nog eens 14% volgt het advies), maar het effect zou volgens een andere studie wel groter zijn wanneer kranten van linkse of rechtse signatuur een stemadvies uitbrengen voor een kandidaat die zich aan de andere kant van het politieke spectrum situeert. Wat bij voormelde kranten dus het geval is.

[media-credit name=”© Marina Schiettecatte” align=”aligncenter” width=”1024″]NewsPaper Trump[/media-credit]

Meer