Republikeins parlementslid Marjorie Taylor Greene excuseert zich voor vergelijking coronaregels met Holocaust

Het Trumpgezinde Amerikaanse Congreslid Marjorie Taylor Greene heeft haar excuses aangeboden voor een reeks opmerkingen waarin ze de coronabeperkingen vergeleek met de Holocaust.

‘Ik heb een fout gemaakt en het zit me nu al een paar weken echt dwars’, zei Greene maandag op een persconferentie na haar bezoek aan het Holocaust Museum in Washington. Ze voegde eraan toe dat ‘er niets vergelijkbaars’ is met de Holocaust en ‘ik weet dat de woorden die ik uitsprak kwetsend waren en dat spijt me heel erg’.

In mei vergeleek het Republikeinse Congreslid uit Georgia het dragen van mondmaskers met deportatie van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘We kunnen terugkijken naar een tijd in de geschiedenis waar mensen gedwongen werden om een gouden ster te dragen en ze werden absoluut behandeld als tweederangs burgers – zozeer zelfs dat ze in treinen werden gezet en naar gaskamers werden gebracht in nazi-Duitsland’, zei ze toen.

Haar opmerkingen zorgen voor flink wat verontwaardiging bij zowel Democraten als Republikeinen. Sommige Democraten riepen op om Greene te censureren voor haar uitspraken over de Holocaust. De fractievoorzitter van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, noemde haar vergelijking ‘afschuwelijk’. Ook de leider van de Republikeinse minderheid in de Senaat, Mitch McConnell, vond de opmerkingen ‘schandalig’ en ‘verwerpelijk’.

Onruststoker

Greene staat bekend als een aanhanger van allerlei complottheorieën, waaronder die van QAnon. Ze beweerde ooit dat de aanslagen van 9/11 in New York gedirigeerd waren door de eigen regering en dat de bosbranden in Californië veroorzaakt werden door ‘Joodse lasers uit de ruimte’.

In februari ontnam het Huis van Afgevaardigden, dat door de Democraten wordt gedomineerd, haar twee prominente commissietaken na uitlatingen waarin ze haar steun uitsprak voor geweld tegen Democraten. Ook toen distantieerde Greene zich nadien van haar uitspraken: Dit waren woorden uit het verleden en deze dingen vertegenwoordigen mij niet.’

Lees ook: Trump irrelevant: Marjorie Taylor Greene is de nieuwe obsessie van Amerikaanse media

(evb)

Meer