Renteverhogingen duwen ook goud kopje onder

De goudprijs is in het tweede kwartaal van dit jaar met zo’n 8 procent naar beneden getuimeld. Dat is de slechtste prestatie sinds het eerste kwartaal van 2021. Goud moet door de renteverhogingen van de centrale banken aan populariteit inboeten.

Goud had gedurende de eerste maanden van dit jaar nog de wind in de zeilen. Door onder meer de oorlog in Oekraïne zochten veel beleggers hun toevlucht in het edelmetaal. Goud doet het namelijk goed als er paniek op de markten is. In maart had de goudprijs zelfs even de kaap van 2.000 dollar per ounce gerond, een recordniveau.

Nu ziet de situatie er minder rooskleurig uit. Voor een ounce goud betaal je momenteel iets meer dan 1.800 dollar. Dat is een evenaring van de prijs zo’n vijf maanden geleden, net voor de hausse.

Goud en renteverhogingen

Goud doet het normaal goed als de inflatie hoge toppen scheert, maar de renteverhogingen van de centrale banken gooien roet in het eten. Zo heeft de Federal Reserve tijdens de vergadering van juni beslist om de rente te verhogen met 75 basispunten. Zo’n verhoging is slecht nieuws voor goud omdat wie het edelmetaal (fysiek) koopt geen coupon of dividend krijgt. Het rendement is dus volledig afhankelijk van de koers. Bij een hoge rente hebben beleggers dan ook meer interesse in vastrentende activa, zoals obligaties.

Ook de sterke dollar is nefast voor goud. De goudprijs wordt immers uitgedrukt in de Amerikaanse munteenheid. Wanneer die dus aan kracht wint, wordt het edelmetaal duurder voor internationale kopers. In juni had de dollarindex, een maat voor de waarde van de greenback ten opzichte van een mandje van vreemde valuta, nog zijn hoogste niveau in twee decennia bereikt. De index flirt momenteel opnieuw met dat recordniveau.

“Keerpunt voor goud”

Desalniettemin zijn sommige goudhandelaars ervan overtuigd dat het tij snel zal keren. “Goud heeft zonder twijfel een teleurstellend tweede kwartaal achter de rug. Maar we hebben nu een keerpunt bereikt waarop de prijs opnieuw zal opveren”, merkt Phillip Streible, edelmetaalstrateeg bij het handelsplatform Blue Line Futures, op aan de nieuwssite Investing.com.

“Net op het moment dat mensen goud de rug toekeren, zal het edelmetaal een comeback maken”, gaat hij verder. “De kracht van de dollar zal waarschijnlijk afnemen zodra de Fed ons niet langer kan verrassen met haar renteverhogingen.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20