De Federal Reserve heeft woensdagavond de rente met 50 basispunten verlaagd. Het Fed-besluit lijkt een ver-van-mijn-bedshow. Nochtans hebben de beslissingen van Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn team een niet te onderschatten impact op jouw geld.
Context: Telkens wanneer de Europese Centrale Bank (ECB) sleutelt aan de rente voelen we dat in onze portefeuille. Maar veel landgenoten onderschatten de impact van de beslissingen die de Fed-bestuurders nemen op ons geld.
- Dat werd bijvoorbeeld eind vorig jaar duidelijk. In het najaar van 2023 was de Fed er nog van overtuigd dat de rente dit jaar drie keer zou dalen. De markten reageerden toen dolenthousiast, met lagere langetermijnrentes als gevolg. Ook in onze contreien doken die naar beneden.
- De Belgische tienjaarsrente was tussen begin november en eind december gezakt van 3,34 naar 2,51 procent.
- De banken baseren zich op de langetermijnrente om onder meer het prijskaartje van een woonlening te bepalen. Door de dalende rente in het najaar waren de hypothecaire kredieten goedkoper.
- De rentebarometer van Immotheker toont aan dat de rente op een vaste woonlening met een looptijd van 25 jaar en quotiteit (de verhouding tussen het leenbedrag en de waarde van een woning) van maximaal 80 procent tijdens de laatste maand van 2023 is gezakt van 3,7 naar 3,25 procent. Vandaag schommelt de rente voor diezelfde lening rond 3,2 procent.
Waarom heeft de Fed ook een impact op ons budget?
Duiding: De Fed is de centrale bank van de grootste economie van de wereld. Nagenoeg alle landen worden op één of andere manier blootgesteld aan wat er zich afspeelt in de Verenigde Staten. Denk onder meer aan internationale handel en dollarleningen.
- De centrale banken in andere regio’s volgen dan ook alles wat de Fed doet op de voet op. Dat geldt zeker voor de Europese Centrale Bank (ECB). De VS zijn één van de belangrijkste handelspartners van de eurozone.
- Dit jaar was de ECB de Fed weliswaar voor. Die heeft in juni al voor de eerste keer de rente met 25 basispunten verlaagd. Eerder deze maand deed ze dat opnieuw. De Fed heeft nu met een knip van 50 basispunten haar Europese evenknie bijgebeend.
- De rentebesluiten hebben ook een enorme impact op de wisselkoers. Als de ECB bijvoorbeeld de rente forser verlaagt dan de Fed zal dat de euro onder druk zetten. Daardoor worden de producten die de lidstaten van de eurozone invoeren uit de Verenigde Staten duurder. En dat kan de inflatie een nieuwe boost geven.
- Daarenboven wordt onder meer de prijs van olie in dollar uitgedrukt. Europese consumenten en bedrijven moeten dus meer betalen voor het zwarte goud als de greenback terrein wint ten opzichte van de euro.
- Omgekeerd, verliest de dollar terrein als de Fed een versnelling hoger schakelt.
Vooruitblik: Verwacht wordt dat de Fed de rente nog eens met 50 basispunten zal verlagen tegen het einde van het jaar. Dat maakt het voor de ECB gemakkelijker om hetzelfde te doen.
- Dat betekent dat er binnenkort toch wel wat kan veranderen voor de spaarders en kredietnemers. Als de rente in de eurozone verder zakt, neemt de kans toe dat dat de banken de spaarrentes zullen verlagen. Leningen daarentegen zullen dan weer goedkoper worden.
- De ECB heeft natuurlijk aandacht voor meer factoren dan het rentebesluit van haar Amerikaanse evenknie. In de eerste plaats kijkt ze naar de situatie in eigen regio. De inflatie in de eurozone nadert de doelstelling van de centrale bank (2% op middellange termijn). Die bedroeg afgelopen maand 2,2 procent.