Expert stelt rendabiliteit pensioensparen in vraag: “Zelfs als we rekening houden met het belastingvoordeel is beleggen in aandelen lucratiever”

We worden via de derde pensioenpijler fiscaal aangemoedigd om te sparen voor onze oude dag. Nu blijkt uit een onderzoek van Grégory Guilmin, een onafhankelijk financieel expert die onder meer samenwerkt met de broker Trade Republic, dat het individuele pensioensparen minder lucratief is dan verwacht.

Waarom is dit belangrijk?

Wie via de zogenaamde derde pensioenpijler spaart voor zijn pensioen, komt in aanmerking voor een fiscaal voordeel van 25 (maximaal 1.270 euro per jaar) of 30 procent (maximaal 990 euro per jaar). Als je aanklopt bij een bank krijg je doorgaans de keuze uit meerdere pensioenspaarfondsen, gaande van defensief tot dynamisch. Verzekeraars werken dan weer met verzekeringscontracten, waaronder de tak21- en tak23-verzekeringen.

In het nieuws: Meer dan 1.800.000 Belgen doen aan pensioensparen via een pensioenspaarfonds, leren de cijfers van Febelfin. Guilmin liet voor dit onderzoek zijn licht schijnen over dat pensioenspaarproduct.

  • Uit zijn berekeningen blijkt dat de pensioenspaarfondsen op lange termijn minder geld in het laatje brengen dan wanneer je dat kapitaal zelf zou beleggen op de beurs. Na vijftig jaar zou het rendement een derde hoger liggen. Hij vergelijkt daarbij de historische rendementen van de pe
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer