Relletje tussen Britse en Franse ex-kolonies over toekomstige Afrikaanse eenheidsmunt

De Afrikaanse koloniale breuklijnen lichten opnieuw op. Een eenzijdige beslissing van de oude Franse kolonies over de modernisering van de koloniale munt schiet bij de vroegere Britse kolonies in het verkeerde keelgat.

De landen van de West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (WAEMU) riepen op 22 december af, in samenspraak met Frans president Emmanuel Macron, dat de Franc des Colonies Françaises d’Africa (FCA), de oude koloniale munt, vervangen zal worden door de ‘eco’.

Dat schoot bij de oude Britse kolonies – Nigeria, Ghana, Gambia, Liberia en Sierra Leone – in het verkeerde keelgat. Samen met de landen van de WAEMU – Guinea-Bissau, Benin, Burkina Faso, Ivoorkust, Mali, Niger, Senegal en Togo – hadden ze namelijk in juni beslist om een eenheidsmunt te lanceren onder de koepel van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). De aankondiging van de WAEMU over de FCA hadden ze niet zien aankomen.

Verkiezingskoorts

Vermoedelijk drukte de Ivoriaanse president Alassane Ouattara de beslissing van WAEMU door om in oktober met de borst vooruit de verkiezingen te kunnen domineren. De FCA is dan ook niet bepaald populair. Ze werd oorspronkelijk in 1945 gelanceerd om de import vanuit de koloniën naar Frankrijk te vergemakkelijken en is de laatste koloniale munt die nog in gebruik is.

Maar het is niet zomaar een kwestie van gekrenkte trots door het gebrek aan communicatie. Neteliger is de beslissing om voor de eco een vaste wisselkoers te kiezen, gekoppeld aan de euro. En dat de Banque de France instaat voor de convertibiliteit. Vooral Ghana is hier fervent tegenstander van. President Nana Akufo-Addo sprak zich al een paar keer uit voor een vlottende wisselkoers. Verder twijfelen de landen aan de kunde van Frankrijk om in te staan voor de convertibiliteit als de reserves in Afrikaanse handen terechtkomen.

Lees ook: Acht Afrikaanse landen moderniseren koloniale munt

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.