Rel tussen Caroline Gennez en Duitsland legt Europese verdeeldheid over Midden-Oosten bloot

Rel tussen Caroline Gennez en Duitsland legt Europese verdeeldheid over Midden-Oosten bloot
Caroline Gennez (Vooruit) – JAMES ARTHUR GEKIERE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez kreeg stevige kritiek van de Duitse ambassadeur, door uitspraken die ze deed in Knack. Het draait allemaal om kritiek op Israël. Daarbij wordt de verdeeldheid in Europa nog eens bloot gelegd.

  • Het zat er wat aan te komen, nadat Gennez in Knack de voorhamer boven haalde, ten opzichte van het buurland en de grootste handelspartner van België: “Het is een cruciale vraag voor onze Duitse vrienden: gaan jullie echt twee keer aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan?“, zo stelde Gennez over de volgens haar veel te pro-Israëlische politiek van de oosterburen. 
  • De Duitse ambassadeur Martin Kotthaus, die normaal nooit tussenkomt in politieke discussies, zag zich genoodzaakt te reageren. Dat deed hij bij premier De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR), over wat hij “hoogst ongepaste uitspraken” noemde. Maar zelfs op X kwam een stevige reactie: “Duitsland heeft natuurlijk een speciale verantwoordelijkheid voor de veiligheid van Israël, vanwege de Shoah. Vergelijkingen van de Shoah met wat er nu gebeurt, passen niet.”
  • Daarbij verduidelijkte de ambassadeur nog eens dat “Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen de terreur van Hamas, maar tegelijkertijd moet Israël er alles aan doen om de burgerbevolking te beschermen.” Fijntjes voegde hij eraan toe dat Duitsland voor een tweestatenoplossing is en dat de Duitse humanitaire hulp” de voorbije maanden verdrievoudigd is”. Duitsland gaf tot nu al 211 miljoen euro aan steun aan Gaza sinds het conflict, België doet in tegenstelling maar een fractie daarvan. 
  • In Duitsland doen de uitspraken stof opwaaien. Daar veroordeelde het hoofd van de Joodse organisaties, Josef Schuster, nog eens met klem de vergelijking van Gennez tussen Israël en Nazi-Duitsland. “Een affront”, stelde de man. “Gennez demoniseert Israël op een laakbare manier. De vergelijking die ze maakt met de Nazi-staat beledigt alle slachtoffers van de Shoa.”
  • In De Afspraak gisteren nam Gennez haar woorden niet terug, in een fel debat met N-VA-Kamerlid Michael Freilich. “Sinds 7 oktober en al langer zeg ik dat we als België heel consequent aan de kant van de burgerslachtoffers moeten staan. Op 7 oktober heb ik de actie van terreurorganisatie Hamas streng veroordeeld. Het geweld moet nu stoppen. De gijzelaars moeten onmiddellijk worden vrijgelaten.”

Waarom dit er toe doet: Krijgt België iets klaar als EU-voorzitter over het conflict in het Midden-Oosten, op deze manier? Erg onwaarschijnlijk.

  • De rel met Duitsland legt meteen wel weer pijnlijk de Europese verdeeldheid rond het conflict in Gaza bloot. Het maakt in elk geval de rol van België, als voorzitter van de EU, er niet meteen makkelijker op. 
  • Zeker niet als België zich ook effectief bij de klacht van Zuid-Afrika tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof zou aansluiten. De Croo parkeerde die discussie voorlopig tot volgende week in de kern, maar PS, Vooruit, Ecolo, Groen en cd&v voeren nog altijd de forcing.
  • Vandaag en morgen begint die zaak: het Hof in Den Haag hoort de pleidooien van de Zuid-Afrikanen vandaag en morgen. Net dat ergert de liberalen in de regering: de zaak loopt hoe dan ook, het zou dus louter symbolisch zijn als België zich zou aansluiten. “Electorale strategietjes”, is te horen. 
  • De Europese Commissie wil zich niet uitspreken over de zaak. In Duitsland reageerde een woordvoerder van de regering via Politico wel: “De claim dat Israël genocide aan het plegen is, is onjuist en wordt niet gesteund door de VN-conventie daarover”. Ook Oostenrijk herhaalde die positie al officieel: “De beschuldiging van genocide, als oorlogsmisdaad, is uiterst serieus en moet niet lichtzinig gemaakt worden. Wij gaan alvast niet meewerken aan deze klacht van Zuid-Afrika.”
  • Binnen de EU zit België duidelijk in een ander kamp, waar ook Spanje, Malta en Ierland toebehoren, waar men kritischer staat ten opzichte van Israël. Die vier wilden op de EU-top in december opnieuw een gezamenlijke verklaring van de EU, ten opzichte van Jeruzalem. Maar die kwam er niet, door gebrek aan consensus.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.