Rekruteringsproblemen spelen Zeitenwende van Duits leger parten

Rekruteringsproblemen spelen Zeitenwende van Duits leger parten
De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius – Sascha Schuermann/Getty Images

De Zeitenwende van Duits bondskanselier Olaf Scholz moet het leger grondig herstructureren, en klaarmaken voor mogelijke conflicten. Daarbij blijkt een geldpotje van 100 miljard euro niet het wondermiddel; de Duitser moet ook meewillen.

Waarom is dit belangrijk?

Op 27 februari 2022 hield Duits bondskanselier Olaf Scholz een historische speech, die zelfs een eigen Wikipedia-pagina verdiende. Als reactie op de Russische invasie van Oekraïne kondigde hij een grondige ommezwaai aan voor Duitsland, en vooral voor het leger. Een investering van honderd miljard euro moet de Bundeswehr, het Duitse leger, weer op een internationaal te vrezen niveau brengen. Nu, meer dan anderhalf jaar later, komt die Zeitenwende maar moeilijk van de grond.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Groter leger

Het probleem: Materiaal inkopen is een ding, maar je moet ook het personeel hebben om ermee te kunnen werken.

  • Het Duitse leger kampt met grote rekruteringsproblemen. Op dit moment kent het leger ruim 180.000 man personeel. Een gebrek aan budget maakte het voor het leger moeilijk om nog veel te groeien, en de in 2015 vooropgestelde doelstelling van 185.000 man is dus nog niet gehaald. Maar ook de plannen om tegen 2031 naar 203.000 man personeel te gaan, staan op een helling.
  • “We hebben zeven procent minder kandidaat-rekruten dit jaar, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar”, zo zei minister van Defensie Boris Pistorius deze week, bij een bezoek aan een opleidingscentrum in Stuttgart. In absolute cijfers gaat het om 23.400 mensen die dit jaar al solliciteerden om bij het leger te gaan. Te weinig, aangezien het Duitse leger (net zoals de samenleving in het breed) kampt met een vergrijzings- en pensioneringsgolf.
  • Dat wil echter niet zeggen dat het leger geen inspanningen levert om het aantal rekruten op te schroeven. “De afgelopen maanden heb ik dit onderwerp regelmatig aangehaald. Het moet op gelijke hoogte staan op de prioriteitenlijst als nieuwe aankopen”, geeft Pistorius mee. Het Duitse leger heeft zes rekruteringscentra, verspreid over het land.
  • Pistorius wierp met bloemetjes maar de medewerkers van de centra, maar deelde terwijl ook het grootste probleem mee: de opvolging. In heel wat sectoren van de economie is de war on talent aan de gang, en het is dus opdracht om jonge krachten zo snel mogelijk vast te leggen. Bij het leger, een al bij al toch logge organisatie, duurt het vaak te lang voor kandidaten terug worden gecontacteerd. “Wie niet snel genoeg is, verliest het pleit”, zo waarschuwde Pistorius zijn administratie.

Aan vervanging toe

De aankopen: Die 100 miljard euro dient uiteraard niet enkel om extra mankracht aan te werven. De Bundeswehr krijgt ook heel wat nieuw materiaal.

  • Duitsland schonk heel wat materiaal en voorraden weg aan Oekraïne, zeker sinds Scholz’ Zeitenwende-speech. Het gaat daarbij om materiaal dat nog in dienst was, zoals de MARS-raketsystemen of PzH2000-houwitsers, maar ook om systemen die al enkele jaren op stock stonden.
  • Vooral die eerste moeten terug worden vervangen. Daarnaast moet een leger met meer soldaten ook meer materiaal hebben voor die systemen. En een deel van de uitrusting van het Duitse leger was aan vervanging of opvolging toe.
  • In december 2022 tekende Pistorius’ voorganger, Christine Lambrecht, een deal ter waarde van 209 miljoen euro. De deal omvatte de aankoop van ruim 110.000 Heckler & Koch G95-geweren, die de H&K G36 moeten vervangen in de standaarduitrusting van de Duitse infanteristen.
  • Ook op het gebied van voertuigen krijgt het Duitse leger heel wat nieuw spul. Zo tekende Pistorius in mei een contract voor de aankoop van 18 nieuwe Leopard 2A8-tanks, die de aan 18 Oekraïne geleverde 2A6-varianten moeten vervangen. Diezelfde deal omvatte ook de levering van 50 extra Puma-pantservoertuigen. Ook koopt het leger een onbekend aantal Patria- en 367 BvS10-pantservoertuigen, maar die deals moeten nog verder vorm krijgen. Vorige maand werd nog een deal getekend, waarbij Duitsland, samen met Nederland, 1004 Caracal-lichte gepantserde jeeps koopt bij defensiebedrijf Rheinmetall.
  • Tenslotte koopt de Bundeswehr ook twaalf nieuwe PzH2000-houwitsers aan, met een optie voor nog 16 stuks. Deze moeten de aan Oekraïne geleverde exemplaren vervangen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.