Zoals voorspeld en verwacht: Duitse minister van Defensie Christine Lambrecht stapt op na bewogen weken

De Duitse minister van Defensie stond al langer ter discussie. Haar nieuwjaarsspeech, waarin ze de oorlog in Oekraïne dankbaar was voor de ‘vele interessante ontmoetingen’ die ze had, is de druppel die de emmer deed overlopen.

In het nieuws: Exit Lambrecht. Duitsland moet op zoek naar een nieuwe politieke baas voor het leger.

  • “Vandaag vraag ik de bondskanselier om mij weg te sturen uit het kabinet van de federale minister van Defensie”, zo stelde Christine Lambrecht, een partijgenote van bondskanselier Olaf Scholz bij de Sociaal-Democratische Partij. Duitse media gaven dit weekend echter al aan dat ze van plan zou zijn op te stappen. Verwacht werd wel dat ze zou wachten tot de bijeenkomst van de NAVO-ministers van Defensie, donderdag op de Amerikaanse luchtmachtbasis in Ramstein, Duitsland.
  • Lambrechts emmer liep het voorbije jaar stevig vol, en nu dus ook over. Zo was zij zeker niet de meest ingrijpende minister op het departement, en woog ze volgens critici te licht. Tegelijk zou ze zelf hebben aangegeven niet zo geïnteresseerd te zijn geweest in defensie. Dat werd al meteen na haar aanstelling pijnlijk duidelijk, toen in een interview bleek dat ze de verschillende rangen binnen het leger niet kende.
  • Nadien sleepte de minister zich voort, af en toe tegengehouden door een volgende controverse of blunder. Lambrecht was intern een grote tegenstander van wapenleveringen aan Oekraïne, en probeerde deze dan ook steeds tegen te houden. Nu groeit de druk echter, nu de Britten tanks sturen en ook Polen dit wil doen. De Polen, Britten en ook de Fransen zetten zo stevige druk op Duitsland om deel te nemen aan de tankleveringscoalitie.

Ook nog: De lijst met fratsen is lang. Haar nieuwjaarsvideo overtrof echter alle vorige.

  • Lambrecht plaatste op Oudejaarsnacht een filmpje op Instagram. Daarin had ze het voornamelijk over de oorlog in Oekraïne, met knallende vuurwerkpijlen en voetzoekers die het geluid overstemden.
  • Wat wel te horen was, was echter nog pijnlijker: “2022 komt tot een einde, en Berlijn maakt zich op voor Nieuwjaar. Het jaar heeft ons voor grote uitdagingen gezet. Er woedt een oorlog, midden in Europa. Deze gaat gepaard met voor mij zeer speciale inzichten die ik kon verkrijgen en veel interessante ontmoetingen met interessante, speciale mensen. Daarvoor zeg ik ‘bedankt'”.
  • De Duitse media en oppositie waren woedend. “Bizar nieuwjaarsoptreden van Lambrecht niet langer acceptabel voor een minister”, kopte het Duitse dagblad Der Tagesspiegel. “De minister bedankt Rusland voor de invasie, waardoor ze veel interessante ontmoetingen had. Zo moeten de woorden van Lambrecht worden geïnterpreteerd door wie ze serieus neemt. Maar niemand beschuldigt haar daarvan, simpelweg omdat niemand haar nog serieus neemt”, zo schreef het dagblad Bild.
Meer