Regering zet strijd voor hogere spaarrentes voort: wat ligt er allemaal op tafel?

De Nationale Bank van België (NBB) heeft opnieuw een negatief advies gegeven over twee (aangepaste) wetsvoorstellen om de minimale spaarrente op te trekken. Toch blijft de regering vastbesloten om iets te doen aan de lage spaartarieven in ons land.

Waarom is dit belangrijk?

Nagenoeg alle banken hebben de spaarrentes opgetrokken, of hebben aangegeven dat ze dat binnenkort zullen doen. Toch blijft de regering de strijd voor hogere spaartarieven voortzetten. Volgens de regeringspartijen kunnen de financiële instellingen nog meer inspanningen doen om de spaartarieven een extra boost te geven. Ze verwijzen daarbij naar de vergoeding die de banken krijgen op het kapitaal dat ze stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Ze ontvangen momenteel een depositorente van 3,5 procent.

In het nieuws: Nadat zowel de NBB als de ECB negatief advies heeft gegeven over twee Belgische wetsvoorstellen om de wettelijke minimumrente te verhogen, hebben de regeringspartijen Groen en Vooruit die voorstellen aangepast. Maar de twee aangepaste voorstellen botsten wederom op een "njet" van de NBB. Dat meldt De Tijd.

  • Groen stelde voor om een zogenaamde beschermde rente in te voeren voor de eerste 10.000 euro van elke Belgische spaarder, gebaseerd op de stand van de tienjaarsrente. 
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer