Regering bereikt akkoord over defensiebudget, maar F-35’s blijven voor onenigheid zorgen

Regering bereikt akkoord over defensiebudget, maar F-35’s blijven voor onenigheid zorgen
Theo Francken (N-VA) – Bron: Foto Olimpik/NurPhoto via Getty Images

De federale regering heeft vlak voor de start van de NAVO-top grotendeels een akkoord gevonden over extra investeringen voor defensie. Zo is er een beslissing genomen over het toekomstige defensiebudget en een deel van het investeringsplan. Toch blijft er discussie over de aankoop van extra F-35’s.


Key Takeaways

  • De federale regering heeft een beslissing genomen over het defensiebudget van de komende jaren.
  • Dat blijft tot en met 2033 op 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) liggen. Daarna zal het langzaam stijgen.
  • Dat extra geld zal onder andere gebruikt wordt voor een derde fregat en voor gevechtsvoertuigen. Over de aankoop van extra F-35’s is nog geen akkoord.

Op de NAVO-top, die vandaag van start gaat in Den Haag, zal de NAVO-norm verhoogd worden naar 5 procent. Maar eerst probeert ons land nog de vorige norm van 2 procent te halen. Dat percentage wil ons land al dit jaar halen.

De bedoeling is om nog tot 2033 jaarlijks 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te investeren in militair materieel. In 2034 wordt dat verhoogd naar 2,5 procent. Dat heeft het kernkabinet beslist. Vermoedelijk moet kort daarna de nieuwe NAVO-norm van 3,5 procent voor puur militaire uitgaven gehaald worden.

Discussie over F-35’s

Op sociale media liet minister van Defensie Theo Francken (N-VA) weten dat er een akkoord was over de strategische visie voor defensie. Dat blijkt echter maar half te kloppen. Zo is er onder andere een akkoord over de aankoop van een derde fregat en nieuwe gevechtsvoertuigen.

Over de aankoop van extra F-35-gevechtsvliegtuigen blijft er echter onenigheid zijn. Vooral Vooruit wil daar niet zomaar zonder voorwaarden op intekenen. De socialisten willen die aankoop koppelen aan de meerwaardebelasting, waarover nog geen akkoord is. “Je kan zoiets niet beslissen als je nog geen klaarheid hebt over hoe de sterkste schouders een deel van de inspanning zullen dragen”, klinkt het.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00