Regerend Chinese landskampioen voetbal houdt op te bestaan

In China heeft Jiangsu Football Club zijn activiteiten gestaakt. Dat heeft de Chinese retailer Suning, eigenaar van de Chinese voetbalclub, aangekondigd. Jiangsu FC had pas in november vorig jaar zijn allereerste landstitel veroverd. Suning had eerder dit jaar echter al aangekondigd zich op zijn commerciële kernactiviteiten te willen toespitsen en zich uit de club te willen terugtrekken.

Gesprekken met eventuele overnamekandidaten zouden de voorbije maanden echter geen resultaten hebben opgeleverd. In Italië wordt gekeken of de aankondiging ook gevolgen zou kunnen hebben voor de toekomst van Inter Milan, waarin Zhang Jindong – de topman van Suning – eveneens een meerderheidsbelang heeft.

Op zoek naar overnemer

‘Rekening houdend met de huidige financiële toestand, kan Jiangsu FC zijn deelname aan de nieuwe Chinese Super League en de Asian Football Confederation niet langer garanderen,’ merkte Suning op in een reactie op de stopzetting van de club. Toch zou er alsnog verder worden gezocht naar een mogelijke oplossing.

De Chinese Football Association (CFA) heeft alvast duidelijk gemaakt geen enkel initiatief te zullen nemen om de club te redden. De beslissing maakt ook een einde aan het succesvolle vrouwenteam van de club, dat twee jaar geleden de Chinese Women’s Super League won. Indien Jiangsu FC geen nieuwe eigenaar vindt, kan ook de Asian Champions League in problemen komen. Een dergelijk toernooi zonder een Chinese deelnemer is quasi ondenkbaar.

Een woordvoerder van Suning wijst erop dat de voetbalsector wordt geconfronteerd met zware investeringen, die nochtans bijna geen enkele return opleveren. ‘Gezien de huidige moeilijke economische omstandigheden, lijkt de stopzetting van de club dan ook een logische beslissing,’ voeren waarnemers aan.

Wankel financieel model

Verscheidene experts betogen dat de problemen van de club wellicht mede in de hand zijn gewerkt door de financieel wankele basis waarop het Chinese voetbal lange tijd was gebaseerd. Vele Chinese clubs trokken immers voor bijzonder hoge transferbedragen en zware salarissen topspelers uit westerse competities aan. Maar dergelijke zware investeringen konden niet volledig door inkomsten worden gecompenseerd.

Jiangsu FC deed twee jaar geleden zelf een poging om bij de Spaanse club Real Madrid aanvaller Gareth Bale weg te halen.

Inmiddels heeft de Chinese overheid aan de voetbalclubs een soort financiële fairplay opgelegd. Naast een strikte financiële controle werd daarbij ook een salarisplafond ingevoerd. De situatie van de noodlijdende Chinese voetbalclubs werd het voorbije jaar echter nog verergerd door de gevolgen van de coronacrisis.

Naast Suning FC zou inmiddels ook Tianjin Teda in zware financiële problemen verkeren. Bij Jiangsu waren de voorbije maanden al onder meer de Roemeense coach Cosmin Olaroiu en de aanvallers Ivan Santini en Alex Teixeira vertrokken.

Ook in Italië wordt de situatie in het Chinese voetbal angstvallig opgevolgd. Suning heeft immers ook in de Italiaanse club Inter Milan een belang van 68,55 procent. Voorlopig zou Suning eigenaar blijven van de Italiaanse club, maar er zou wel naar nieuwe partners worden gezocht.

(NS)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.