Reddingspoging FNG draait op niets uit: het modebedrijf vraagt het faillissement aan

Het modebedrijf FNG zal vrijdagochtend het faillissement aanvragen. Er werd nog geprobeerd om de Zweedse dochter Ellos Group te verkopen of naar de beurs te brengen, maar dat is op niets uitgedraaid. De Nederlandse en Belgische merken van de groep, waaronder Brantano, gingen eerder al over de kop.

Het is over en uit voor FNG. De modegroep laat in een persbericht weten dat de Raden van Bestuur van FNG NV, FNG Finance Belgium BV en FNG Beheer NL BV hebben beslist om vrijdagochtend het faillisseement aan te vragen bij de ondernemingsrechtbank in Mechelen.

Ellos Group

Het gaat al een tijdje slecht met FNG. Eerder gingen al de Nederlandse en Belgische merken van het bedrijf, waaronder Brantano, failliet. Ellos Group was daarmee het enige overblijvende onderdeel van FNG. Het modebedrijf had de Zweedse webwinkel in november 2019 van het private equityfonds Nordic Capital gekocht.

Tot op heden was de betaling aan het fonds niet afgerond en bleef het equityfonds dus een belangrijke schuldeiser van FNG. Daarom sloot FNG in april een dading van 100 miljoen euro met Nordic Capital: 60 miljoen euro van de koopsom die nog verschuldigd was en 40 miljoen euro om openstaande vorderingen met betrekking tot de overnamedocumenten te regelen. Het modebedrijf hoopte kapitaal op te halen met een beursgang van Ellos Group. Ook de verkoop van de Zweedse dochter lag op tafel.

Geen realistische opties

FNG oordeelt nu dat die twee opties niet langer realistisch zijn. “Dat komt onder meer door de terugval van de waardering van de e-commercesector, wereldwijd en in Scandinavië, kostenverhogingen binnen de bevoorradingsketen die drukken op de marges en algehele rendabiliteit en meer algemeen het verzwakte sentiment op de beurs en de overnamemarkt”, klinkt het.

Volgens het bedrijf zou langer wachten om het faillissement aan te vragen, leiden tot bijkomende kosten waarvoor momenteel geen middelen zijn. “Bovendien blijft het ook met bijkomende financiering niet mogelijk om binnen het kader en de timing van de dading een faillissement te vermijden”, aldus de modegroep.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20