Uit cijfers van Nestor, het grootste uitzendkantoor voor senioren in de Benelux, blijkt dat tijdens de eerste elf maanden van dit jaar bijna 11.000 Vlaamse zestigplussers en gepensioneerden zochten naar een deeltijdse job of flexiwerk. Volgens Nestor zal dat cijfer na deze maand oplopen tot een recordhoogte.
Bijna 11.000 zestigplussers en gepensioneerden op zoek naar werk

Waarom is dit belangrijk?
Veel gepensioneerden verdienen een centje bij omdat hun wettelijke pensioen (eventueel aangevuld met andere pensioenuitkeringen, zoals het aanvullend pensioen) onvoldoende hoog is om hun levensstandaard te behouden. Anderen gaan opnieuw aan de slag omdat ze het sociaal contact missen.In het nieuws: Tijdens de eerste elf maanden van 2023 hebben welgeteld 10.808 Vlaamse zestigplussers en gepensioneerden een profiel aangemaakt op Nestor om een deeltijdse job of flexiwerk te vinden. Dat aantal zit sinds de coronacrisis in de lift.
- Nicolas Moerman, de stichter van Nestor, vermoedt dat het record uit 2022 zal sneuvelen. Toen stond de teller op 11.425.
Waarom gaan zestigplussers opnieuw aan de slag?
Details: Nestor bevroeg 1.400 zestigplussers om te achterhalen waarom ze terugkeren naar de arbeidsmarkt. Het sociale welzijn speelt daarbij een belangrijke rol.
- Twee op de drie respondenten geeft aan dat ze zich nuttig willen blijven voelen.
- 55 procent wil niet vereenzamen. Ze werken omwille van het sociaal contact.
- “Veel zestigplussers moeten noodgedwongen op pensioen gaan omdat ze een bepaalde leeftijd bereikt hebben, terwijl ze dat eigenlijk niet willen. Daarom kiezen ze er steeds meer voor om ook na hun pensioen ten dienste te staan van bedrijven en de samenleving, omdat ze door hun maturiteit, kennis en ervaring wel degelijk nog erg waardevol en nuttig zijn”, aldus Moerman. “Tegelijkertijd willen ze absoluut vermijden dat hun leven ‘zinloos’ is en zich enkel in hun huis afspeelt.”
- De oprichter van Nestor voegt eraan toe dat studies hebben aangetoond dat blijven werken bijdraagt tot een betere fysieke en mentale gezondheid.
Een centje bijverdienen
Opgemerkt: Ondanks de sociale motieven om aan de slag te blijven, speelt voor velen ook het financiële aspect een rol. 55 procent doet een bijverdienste om hun pensioenspaarpotje aan te vullen.
- Voor bijna de helft van de Vlaamse gepensioneerden (47,2 procent) volstaat hun pensioen niet om de maandelijkse uitgaven te dekken of om hun levensstandaard van tijdens hun actieve carrière aan te kunnen houden. 36 procent is zelfs heel afhankelijk van hun pensioen.
- 54,9 procent van de respondenten heeft minimum 500 euro extra inkomen bovenop het wettelijk pensioen nodig om hun uitgaven te coveren.
- Bijna 1 op de 5 gepensioneerden (17,1 procent) komt zelfs 1.000 euro of meer tekort.
- Slechts 21,7 procent van de bevraagden geeft aan helemaal niet afhankelijk te zijn van hun pensioen om hun levensstandaard te behouden.
- “Onze studie toont aan dat vooral de zestigplussers die in de lagere en middelste pensioenschaal zitten, bijklussen om financiële redenen. Die zijn heel uiteenlopend: ze doen het om rond te komen, om hun levensstandaard die ze gewoon zijn aan te houden, om een investering te doen, enzovoort. Aan motivatie ontbreekt het onze Nestors niet. 36,5 procent wil vier- tot zesmaal per maand bijklussen. 16,8 procent wil gerust een derde van hun vrije tijd spenderen aan deeltijds of flexiwerken”, merkt Moerman op.

Ook dit nog: Uit een recente studie van de OESO blijkt dat de Belg enorm afhankelijk is van zijn pensioenuitkering. Meer dan 85 procent van het gemiddelde bruto-inkomen van 65-plussers komt van publieke middelen en uitkeringen via de overheid. (cv)