Recordaantal unicorns in Verenigde Staten

In de Verenigde Staten heeft durfkapitaal dit jaar opnieuw een recordaantal unicorns gecreëerd. Dat blijkt uit een rapport van consulent CB Insights. De studie kon dit jaar in de Verenigde Staten tot nu toe al 66 nieuwe unicorns registreren.

Unicorns zijn technologie-startups met een waarde van minstens 1 miljard dollar. Vorig jaar eindigde met een totaal van 58 nieuwe Amerikaanse unicorns.

Statussymbool

De term eenhoorn werd zes jaar geleden bedacht door Aileen Lee, oprichter van Cowboy Ventures. Het decennium voordien waren volgens hem in totaal 39 startups met een waarde van minstens 1 miljard dollar geteld. Dat betekende een gemiddelde van vier nieuwe unicorns per jaar. Dat cijfer is sindsdien stelselmatig gestegen.

‘De toename van het aantal nieuwe unicorns is vooral te danken aan de recordbedragen aan durfkapitaal die worden ingezet,’ benadrukken analisten.

‘Daarnaast blijken echter veel bedrijven ook minder snel tot een beursgang te willen overgaan. Ondernemingen zien de titel van unicorn bovendien als een statussymbool. Dat levert hen een grotere zichtbaarheid op.’

Anand Sanwal, chief executive van CB Insights, wijst erop dat een opvallend groot aantal unicorns een waarde van exact 1 miljard dollar meekrijgt. ‘Bedrijven beginnen te erkennen dat ze met een erkenning als unicorn ook gemakkelijker talent en partners kunnen aantrekken,’ zegt hij.

China

Ook Jeremy Liew, partner bij investeerder Lightspeed, zegt te hebben opgemerkt dat een aantal startups in de portefeuille van het bedrijf met een waarde van exact 1 miljard dollar staan geboekt.

‘Wanneer de reële marktwaarde ergens tussen 900 miljoen dollar en 999 miljoen dollar ligt, zullen de startups en de investeerders op zoek gaan naar middelen om de grens van 1 miljard dollar te kunnen bereiken,’ meent Liew.

Niet overal in de wereld neemt het aantal nieuwe unicorns toe. Uit cijfers van consulent Crunchbase blijkt dat China dit jaar tot nu toe 21 unicorns heeft laten optekenen. Vorig jaar werden er nog 85 nieuwe Chinese unicorns geteld.

Tot de potentiële nieuwe unicorns volgend jaar behoren volgens CB Insights bedrijven zoals Unity, GitLab, Procore, Snowflake of Credit Karma.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20