Europese startups trekken recordbedrag aan durfkapitaal aan

Europese startups kunnen dit jaar wellicht opnieuw op een recordbedrag aan investeringen door risicokapitaal rekenen. Dat blijkt uit een rapport van consulent Dealroom.

De onderzoekers berekenden dat Europese start-ups tijdens het derde kwartaal van dit jaar in totaal 8,7 miljard euro risicokapitaal konden aantrekken. Dat betekende een stijging met 44 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Dat resultaat volgt op een totaal van 16,3 miljard euro tijdens de eerste helft van dit jaar. Daarmee komt een nieuw jaarrecord in zicht. Het vorige record staat immers op vorig jaar, toen in totaal over vier kwartalen een bedrag van 28 miljard euro was verzameld.

Fintech

De grootste deals van de afgelopen drie maanden werden geleid door de Britse zorgverstrekker Babylon Health, de Zweedse financiële dienstverlener Klarna en het Duitse mobiliteitsbedrijf FlixBus. Dat trio haalde tijdens recente kapitaalrondes elk meer dan 450 miljoen euro op. 

De jongste financieringsronde creëerde ook vijf nieuwe unicorns, start-ups met een waardering van meer dan 1 miljard dollar. Het merendeel van de transacties was 10 miljoen euro of meer waard. Vooral Europese fintech-startups konden zich op een sterke interesse van risicokapitaal verheugen. 

Dealroom merkt wel op dat Europese investeerders steeds meer concurrentie uit andere regio’s ervaren. Investeerders uit Azië en de Verenigde Staten vertegenwoordigden het voorbije kwartaal 40 procent van alle nieuwe kapitaalinjecties. 

De recordcijfers kunnen niet verhullen dat het Europese bedrijfsleven beduidend minder risicokapitaal aantrekt dan Noord-Amerika en Azië. In Noord-Amerika lagen de investeringen drie keer hoger dan in Europa. Ook Aziatische startups konden dubbel zoveel risicokapitaal aantrekken dan hun Europese collega’s.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20