Recordaantal ondernemers starten eigen zaak, maar ook stopzettingen en faillissementen pieken

Nog nooit waren er zoveel ondernemers die in België een eigen zaak startten als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Startersatlas, een initiatief van werkgeversorganisaties Unizo en UCM, in samenwerking met kredietadviseur GraydonCreditsafe. Maar de cijfers hebben een keerzijde: ook het aantal ondernemers dat er al dan niet gedwongen mee stopt, stijgt.

In het nieuws: Het aantal startende ondernemingen steeg in 2023 met 4,2 procent ten opzichte van 2022.

  • Daarmee bereikte het aantal beginnende ondernemingen een record. Met 120.478 opgerichte eenmanszaken en vennootschappen werden er nog nooit zoveel nieuwe zaken opgestart. In vergelijking met 2022 waren er 4.833 starters meer.
  • “Sinds de eeuwwisseling zien we het aantal nieuwe ondernemers jaar na jaar toenemen”, legt Eric Van den Broele van GraydonCreditsafe uit aan De Tijd. “In 2022 noteerden we voor het eerst minder starters, maar dat had te maken met het inhaaleffect na corona in 2021, waardoor 2022 niet boven 2021 kon stijgen.”
  • De trend lijkt zich door te zullen zetten. In het eerste kwartaal van 2024 noteerde men opnieuw een toename van 1,9 procent. Volgens Van den Broele kan dat cijfer nog veranderen, want sommige oprichtingsaktes komen met vertraging.
  • 38,6 procent van de beginnende zaken komen uit de dienstensector. De vrije beroepen staan met 16 procent op plaats twee.

Maar: Er is ook slecht nieuws, meer ondernemers zetten hun zaak stop of gaan failliet.

  • “We gaan voor de eerste keer voorbij 100.000 stopzettingen. Sinds 2018 is het aantal stoppers met een derde gestegen”, zijn de cijfers die Van den Broele voorlegt.
  • Globaal blijft er wel sprake van een nettogroei, maar die bedraagt maar 1,46 procent. Bij Unizo reageert topman Danny Van Assche ongerust: “Dat is het laagste groeicijfer in tien jaar. In 2014 zaten we op 0,27 procent”.
  • Unizo maakt zich druk over die trend. “Minder ‘vers bloed’ betekent minder kans op nieuwe snelgroeiende ondernemingen, nieuwe motoren van jobcreatie en innovatie” klinkt het bij Van Assche.
  • Van Assche wil dan ook dat er een fiscale hervorming wordt doorgevoerd die de ondernemer meer ten goede komt. De organisatie denkt hierbij aan de invoering van een ondernemersaftrek van 20 procent op de belastbare winst. “Daarmee kunnen zelfstandige ondernemers tot 10,7 procentpunten van hun belastingen besparen”, weet hij.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.