Record Industry-Bertus Distribution: Nederlandse fusie zet in op verdere groei vinyl in muziekwereld

Record Industry, een van de grootste vinyl-perserijen van Europa, fuseert met Bertus Distribution, een van de grootste onafhankelijke verdelers van muziek op vinyl en compact-discs (cd). De samensmelting moet de twee bedrijven, die beide in Nederland zijn gevestigd, in staat stellen beter in te spelen op de toenemende vraag naar muziek op vinyl die bij het publiek kan worden opgemerkt.

Record Industry beschikt over dertig persen. Daarmee claimt het bedrijf, gevestigd in Haarlem, een van de de grootste, meest geautomatiseerde vinylperserijen ter wereld te hebben uitgebouwd.

Bertus Distribution, dat zijn hoofdkwartier heeft in Capelle aan den IJssel, werd opgericht in het begin van de jaren zeventig van de voorbije eeuw. Het bedrijf profileert zich als een onmisbare internationale schakel tussen muziekwinkels, groothandelaars, muzieklabels en ecommerce-bedrijven.

Music on Vinyl

Record Industry en Bertus Distribution zijn al lange tijd partners in het muzieklabel Music On Vinyl. De bedrijven zeggen dat die entiteit inmiddels wereldwijd is uitgegroeid tot een van de grootste muzieklabels die zich volledig op vinyl concentreren.

De partners merken verder op dat de fusiegroep door de samensmelting in staat zal stellen verder te investeren in een brede waaier diensten die in de muzieksector aan artiesten, labels, uitgevers en consumenten kunnen worden aangeboden.

Door de fusie wordt de gezamenlijke perscapaciteit bovendien nagenoeg verdubbeld tot ongeveer 25 miljoen exemplaren per jaar. Record Industry en Bertus Distribution hopen met de samensmelting optimaal te kunnen inspelen op de toenemende belangstelling die bij het muziekpubliek voor vinyl al geruime tijd kan worden opgemerkt.

Onafgebroken groei

Cijfers van de International Federation of the Phonographic Industry (Ifpi) tonen dat de wereldwijde verkoop van compact-discs en vinyl vorig jaar een omzet van 5 miljard dollar heeft gegenereerd, tegenover 4,3 miljard dollar het jaar voordien.

In de Verenigde Staten stegen de inkomsten van de muzieksector uit de verkoop van vinyl met 61 procent tot 1,04 miljard dollar. Daarmee kon vinyl voor het vijftiende opeenvolgende jaar een toenemende omzet melden. 

De Amerikaanse verkoop van compact-discs kende in de Verenigde Staten het voorbije jaar eveneens een heropleving. De verkoop registreerde daarbij een omzet van 584 miljoen dollar. Dat was 21 procent meer dan het jaar voordien. Daarmee kon de sector voor de eerste keer in zeventien jaar opnieuw een groei melden.

“Met de nieuwe persen kunnen klanten niet alleen sneller worden bevoorraad, maar krijgen ook meer artiesten de kans om hun werk op vinyl op de markt te brengen”, beklemtoonde Ton Vermeulen, eigenaar van Record Industry, in een commentaar op de fusie.

Meer