Rechter verklaart fusie PostNL en Sandd ongeldig, maar is ‘onmogelijk nog terug te draaien’ volgens PostNL

De vergunning die de Nederlandse regering heeft verleend voor de fusie van postbedrijven PostNL en Sandd is ongeldig. Dat oordeelt de rechtbank van Rotterdam. Volgens PostNL kan de fusie niet ongedaan gemaakt worden.

Door de fusie van PostNL en Sandd zou een monopolist ontstaan. Om die reden ging de Nederlandse marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder niet akkoord met de samenvoeging. De regering kwam daarop met een bijzondere regeling om de fusie toch door te laten gaan.

Bij het verlenen van die fusievergunning, was de regering volgens de rechter niet zorgvuldig genoeg. De bestuursrechter in Rotterdam oordeelde onder andere dat andere postvervoerders dan PostNL en Sandd te weinig gelegenheid hebben gekregen om hun kijk op de fusie te geven.

Daarnaast had staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bepaalde aannames over de toekomst van de postmarkt onvoldoende onderbouwd. Daardoor kon ze ook nog niet afdoende beargumenteren dat de fusie van de postbedrijven nodig is voor het algemeen belang, vindt de rechter.

Gevolgen onduidelijk

Wat de concrete consequenties zijn van de vernietiging van de vergunning, is niet meteen duidelijk. De bestuursrechter oordeelt alleen of de toestemming geldig is of niet, legt een woordvoerder van de Rotterdamse rechtbank uit.

De bal ligt dus nu bij het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. PostNL zegt er vertrouwen in te hebben dat het kabinet zorgvuldig zal handelen. De fusie is volgens het bedrijf niet meer ongedaan te maken, omdat de integratie van Sandd al is afgerond en al het personeel al sinds februari post bezorgt onder de paraplu van PostNL.

Lees ook: PostNL stort zich verder op Belgische markt met nieuw sorteercentrum

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20