Rechter in Californië geeft Uber en Lyft uitstel tot september

De alternatieve taxibedrijven Uber en Lyft krijgen van een rechter in Californië tot september de tijd om een plan op te stellen voor het omzetten van hun bedrijfsmodel.

Zonder die beslissing hadden alle chauffeurs na donderdag als werknemers moeten worden behandeld. Beide bedrijven hadden aangekondigd dat ze in dat geval vanaf vrijdag middernacht hun activiteiten in Californië zouden staken.

Uber en Lyft zien hun chauffeurs niet als personeel, maar als freelancers. De staat Californië wil daar een eind aan maken, maar beide bedrijven zeggen dat het onmogelijk is om alle chauffeurs in dienst te nemen. De bedrijven willen wel een manier vinden om ze betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Zo wordt gedacht aan een minimumloon en een bijdrage aan de kosten voor een zorgverzekering.

In november mogen de inwoners van Californië stemmen over een wetsvoorstel dat die freelancers meer rechten geeft. Wel gaat het voorstel veel minder ver dan de wet waar de bedrijven zich nu aan moeten houden. 

Legaal drijfzand

Ook in Europa woedt momenteel een debat over bezorgdiensten. UberEats, Just Eat Takeaway, Delivery Hero en dergelijke diensten werken allemaal onder hetzelfde principe. Daarbij is de chauffeur feitelijk een onderaannemer. In sommige landen is dat legaal drijfzand. Verzekeren of niet? Fiets of auto voorzien of niet? Het zijn vragen waar momenteel vooral ad hoc op gereageerd wordt. Uber wordt momenteel in verschillende landen geweerd omdat het tussen de lijnen van de wet opereerde.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20