Rechter in beroep bevestigt: Google moet Franse mediabedrijven betalen voor hergebruik van hun content

Google moet Franse nieuwsmedia te betalen als het fragmenten van hun journalistieke content of foto’s deelt via de zoekmachine van Google of via Google News. Dat heeft een Franse rechtbank donderdag in beroep bevestigd.

De rechtbank beveelt de techreus om een vergoedingssysteem te onderhandelen met Franse nieuwsmedia om hun nieuwsberichten gebruiken.

De beslissing bevestigt een bevel dat de Franse mededingingsautoriteiten uitvaardigden in april. De toezichthouder was van mening dat Google vergoedingen verschuldigd was onder een auteursrechtenwet die in 2019 door de Europese Unie werd aangenomen.

Betaalbare kwaliteitsjournalistiek

Die wet maakt het mogelijk voor mediaorganisaties om compensatie te eisen als zoekmachines fragmenten van hun materiaal weergeven. De nieuwe regels kwam er nadat mediabedrijven een hervorming van het auteursrecht hadden geëist. Ze stelden dat kwaliteitsjournalistiek achteruitging omdat techreuzen zoals Google de meeste advertentie-inkomsten in de journalistiek aan het binnenrijven waren.

Google argumenteerde daarop dat het gebruik van foto’s en video- of tekstfragmenten miljoenen gebruikers naar de websites van de mediaorganisaties leiden. Toen de Franse concurrentiewaakhond het gebod uitvaardigde, dreigde het Amerikaanse bedrijf om de stekker te trekken uit het Google News in Frankrijk.

Toenadering

Toch lijkt het erop dat Google een deal zal sluiten met de Franse uitgevers. In een persbericht liet het woensdag weten dat een akkoord met de Franse pers nakende is.

Google staat, net als concurrent Facebook, ook in Australië en andere gebieden onder druk om mediabedrijven te betalen voor het gebruik van hun journalistieke content.

Het bedrijf is zich bewust van de spanningen met de media-industrie. Vorige week maakte Google bekend dat het de komende drie jaar 1 miljard dollar zou betalen aan uitgevers in Duitsland, Brazilië, Argentinië, Canada en het VK, om hun nieuws te gebruiken binnen een duidelijk afgelijnd kader. Frankrijk was echter niet opgenomen in Google News Showcase, zoals het project heet.

Meer