Google moet media betalen voor hergebruiken content

Google moet Franse uitgeverijen en persbureaus betalen voor het hergebruiken van hun inhoud. Dat oordeelde de Franse mededingsautoriteit donderdag volgens persagentschap Reuters.

De uitspraak komt er na een klacht van vakbonden die de Franse persuitgevers vertegenwoordigen. ‘De praktijken van Google hebben de perssector ernstige en onmiddellijk schade berokkend, terwijl de economische situatie van uitgevers en persbureaus anderszins kwetsbaar is’, zei de Franse ‘Autorité de la Concurrence’ in een verklaring.

De aanleiding was de nieuwe Europese auteurswet van vorig jaar. Google stopte met het weergeven van nieuwsfragmenten van Europese uitgevers in de zoekresultaten voor Franse gebruikers. Google verklaart nu dat het zal voldoen aan de uitspraak van de Franse mededingingsautoriteit.

Andere landen

Frankrijk hervormde eind 2019 de persuitgeversrechten en kon daardoor deze betaling afdwingen. Andere Europese landen deden dat ook al, maar zonder erin te slagen betalingen van Google te halen. Spanje maakte bijvoorbeeld betalingen aan uitgevers verplicht. Google koos in plaats daarvan ervoor om de stekker uit zijn Google News-service te trekken.

‘Sinds de Europese auteursrechtwet vorig jaar in Frankrijk in werking is getreden, werken we samen met uitgevers om onze ondersteuning en investeringen in nieuws te vergroten’, zei Richard Gingras, vicevoorzitter nieuws bij Google, in een verklaring.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20