“Centrale banken hebben grote recessies onmogelijk gemaakt”

Centrale banken hebben een omgeving gecreëerd waarin zowel periodes van significante expansie als van grote recessie zo goed als onmogelijk zijn geworden. Dat heeft de Canadees-Sri Lankaanse durfkapitalist Chamath Palihapitiya gezegd op de Amerikaanse zakenzender CNBC.

Chamath Palihapitiya is een voormalig vice-president van Facebook (2007 – 2011). Hij leidt ondertussen het durfkapitaalfonds Social Capital. Daar investeert hij het geld dat hij bij zijn ex-werkgever heeft verdiend. Hij creëert oplossingen inzake de klimaatwijziging, onderwijs en diabetes. Palihapitiya is een fan van cryptomunten en ook mede-eigenaar van en bestuurslid bij de NBA-basketbalploeg Golden State Warriors.

Eind 2017 haalde Palihapitiya het wereldnieuws toen hij bekende zich enorm schuldig te voelen over Facebook

“Ik denk dat we het middel gecreëerd hebben dat toelaat het sociale weefsel van hoe een samenleving werkt te vernietigen. […] Wie het beest blijft voeden zal door het beest worden vernietigd.”

Eerder deze week werd Palihapitaya in het programma “Fast Money Halftime Report” geïnterviewd over de werking van de centrale banken. Volgens hem hebben entiteiten zoals de Federal Reserve kwantitatieve versoepeling (QE) in wezen gebruikt om een ​ stagnerende economie te organiseren.

“Grote recessie is gewoon onmogelijk geworden”

“Ik zie geen wereld meer waarin we nog een vorm van betekenisvolle inkrimping of van zinvolle economische groei krijgen. De manier waarop een economie normaal werkt is volledig verstoord, sinds we met QE zijn begonnen. Ik bedoel, de kans dat er in een westers land van de wereld een grote recessie komt, is nu bijna onmogelijk. Met uitzondering van een externe financiële gebeurtenis die we niet kunnen voorspellen.”

Maar zo’n gebrek aan recessies is niet noodzakelijk goed, voegde Palihapitiya eraan toe. Hij bekritiseerde centrale banken omdat ze normale economische cycli verhinderen. Want recessies zijn nuttig en werken zuiverend.

“Zelfs als ze de centrale bankiers de economie haar gang zou laten gaan, dan nog zou de politieke infrastructuur die intentie volledig absorberen. Dus een grote inkrimping van de economie is gewoon niet meer mogelijk. Behalve in landen die er nu al zo slecht aan toe zijn dat ze nog weinig nodig hebben om volledig om te vallen.

Voor investeerders betekent dit volgens Chamath Palihapitiya wel dat hun manoeuvreerruimte wordt beperkt.

“De realiteit is dat economieën elk jaar een klein beetje zullen groeien. En dat er nergens anders méér groei zal zijn. Dat betekent dat je beter aandelen kunt kopen.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.