Rapport over mogelijk Amerikaans compromis legalisering cannabis geeft wietaandelen vleugels

Verschillende cannabisaandelen zijn maandag met dubbele cijfers de hoogte ingeschoten. Uit een wetsvoorstel dat de cannabisnieuwssite Marijuana Moment kon inkijken, blijkt dat de Republikeinen een wetsvoorstel over de legalisering van cannabis klaarhebben dat een compromis is tussen hetgeen zij en de Democraten willen.

Terwijl meer en meer Amerikaanse staten cannabis legaliseren voor medisch en/of recreatief gebruik, wordt de plant op federaal niveau beschouwd als een illegale drug. Volgens de Amerikaanse wet op gecontroleerde stoffen van 1970 zijn de cannabisplant en de organische cannabinoïden ervan geclassificeerd als verboden stoffen van categorie I. Tot die lijst behoren ook LSD en XTC.

Compromis cannabiswet in de maak

Maar daar zou binnenkort wel eens verandering in kunnen komen. De Democraten en Republikeinen zijn al een tijdje aan het onderhandelen over de legalisering van cannabis op federaal niveau. Tot nu toe zijn de twee partijen nog niet tot een overeenkomst gekomen. De Democraten zijn voorstander van een uitgebreide cannabiswetgevig, terwijl de Republikeinen de voorkeur geven aan een eenvoudige vorm van decriminalisering. Nu lijkt de Republikein Nancy Mace een voorstel, getiteld States Reform Act, klaar te hebben dat voor een compromis moet zorgen.

Marijuana Moment kon dat voorstel, bestaande uit 166 bladzijden, inkijken. Volgens dat document zou cannabis uit de lijst van verboden stoffen verdwijnen en op dezelfde manier behandeld worden als alcohol. Dat betekent onder meer dat er een belasting van 3,75 procent wordt geheven op de verkoop van cannabis. Die belastinginkomsten zouden onder meer gebruikt worden ter ondersteuning van subsidieprogramma’s voor gemeenschapsherintegratie en rechtshandhaving.

Het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) van het ministerie van Financiën zou de belangrijkste regulerende instantie voor marihuana worden met betrekking tot de handel tussen staten.

Cannabis als landbouwproduct

Voorts zou cannabis worden beschouwd als een landbouwproduct dat wordt gereguleerd door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). Het product zal volgens het voorstel enkel beschikbaar zijn voor Amerikanen ouder dan 21 jaar. De wetgeving moet er ook voor zorgen dat bestaande cannabisbedrijven met een staatsvergunning in de federale regeling worden opgenomen, zodat een deelname aan de legale markt wordt gestimuleerd.

Ook niet onbelangrijk: Mensen met bepaalde federale cannabisveroordelingen die niet gewelddadig waren, zouden in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating.

Het voorstel wordt momenteel onder belanghebbenden verspreid voor feedback en is dus voorlopig, maar een definitieve versie zal naar verwachting later deze maand officieel worden ingediend.

Cannabisaandelen schieten hoger

Hoe dan ook was het voorstel maandag voldoende om de aandelen van de cannabisbedrijven hoger te jagen. Het aandeel van Tilray steeg met 15,6 procent en Canopy Growth won 10,8 procent. Aurora Cannabis ging 10,4 procent hoger.

Ook dichter bij huis overwegen meer en meer landen om cannabis te legaliseren. Het Groothertogdom Luxemburg heeft in oktober bijvoorbeeld beslist dat zowel het gebruik als de teelt van cannabis legaal is. Dat is een primeur in Europa.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20