Raoul Hedebouw over Oeigoeren: ‘Mensenrechten gebruikt door VS voor geopolitieke doeleinden’

Interessant om lezen: Raoul Hedebouw (PVDA) weigert het communistische China af te vallen en vindt ‘dat mensenrechten geïnstrumentaliseerd worden’, door de VS, in de zaak van de Oeigoeren.

  • Een redelijk ontnuchterend interview van PVDA-kopman Raoul Hedebouw vandaag in La Libre. Daarin neemt Hedebouw scherp de verdediging op van China, en verklaart hij waarom zijn partij in de Kamer zich telkens maar onthoudt wanneer de kwestie van de Oeigoeren op tafel komt.
  • Dat is een moslim-minderheid die zwaar onderdrukt wordt, in het westen van China, tot en met concentratiekampen, waarbij de bevolking massaal lijdt. De VS spreken van een ‘genocide’.
  • ‘Ik verdedig niet wat er gebeurt in China, integendeel. Maar men instrumentaliseert hier de rechten van de mens voor geopolitieke doeleinden. Waarom spreken we dan niet over sancties tegen Saoedi-Arabië?’, zo stelt Hedebouw.
  • Hij bejubelt de aanpak van China en ook Vietnam, twee communistische landen, ‘die hele delen van hun bevolking uit de armoede gehaald hebben’. ‘Maar het echte gevaar voor wereldvrede, dat zijn de VS. China stuurt geen soldaten over heel de wereld.’
  • Op de vraag of China zich dan niet in heel Afrika mengt, via grote infrastructuurprojecten, corruptie en gigantische schuldopbouw, allemaal in ruil voor grondstoffen, wimpelt Hedebouw de zaak af: ‘Neen, want ze zeggen niet aan die Afrikaanse regeringen hoe die moeten handelen. (…) Het Westen moet stoppen met te denken dat het alles te zeggen heeft, overal ter wereld.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20