R1-model DeepSeek maakt AI voor ontwikkelaars toegankelijk


Key takeaways

  • Het R1-model van DeepSeek is kosteneffectief en presteert goed bij het oplossen van problemen.
  • De toegankelijkheid en betaalbaarheid van het model zouden generatieve AI op grote schaal beschikbaar kunnen maken.
  • Er is bezorgdheid geuit over censuur op gevoelige onderwerpen.

DeepSeeks R1 modelprestaties

Sam Altman, CEO van OpenAI, beschreef het R1-model van DeepSeek als “indrukwekkend” en benadrukte dat OpenAI door zal gaan met het ontwikkelen van nog geavanceerdere modellen. Hij erkende het belang van AI-adoptie en benadrukte het belang van computationele bronnen voor het bereiken van OpenAI’s doelen. Altman sprak zijn vertrouwen uit in het vermogen van OpenAI om in de toekomst superieure modellen te leveren en verwachtte wijdverspreide verbazing over de capaciteiten van de komende generaties AI.

Kosteneffectiviteit en prestaties

Het R1-model van DeepSeek heeft de aandacht getrokken vanwege zijn kosteneffectiviteit en prestaties, met name bij het oplossen van problemen, en evenaart OpenAI’s eigen o1-redeneringsmodel. De trainingsmethode van het bedrijf maakt gebruik van een aanzienlijk kleiner aantal computerchips in vergelijking met toonaangevende westerse AI-bedrijven, wat een efficiëntere aanpak van gegevensanalyse aantoont. DeepSeek heeft ervoor gekozen om zijn model open-source te maken, zodat het op grote schaal toegankelijk en bruikbaar is voor ontwikkelaars.

Zorgen over toegankelijkheid en betaalbaarheid

Deze ontwikkeling heeft discussies aangewakkerd over de toenemende toegankelijkheid en betaalbaarheid van generatieve AI, waardoor het mogelijk een algemeen beschikbaar product wordt. Ondanks de indrukwekkende prestaties werd de app van DeepSeek kritisch bekeken vanwege zorgen over censuur van inhoud over politiek gevoelige onderwerpen zoals het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede, Oeigoerse kampen in de provincie Xinjiang en de onafhankelijkheid van Taiwan.

Privacybeleid en eigendom

Het privacybeleid van DeepSeek vermeldt expliciet dat gebruikersgegevens worden opgeslagen op servers in China en beschrijft het verzamelen van verschillende gegevens, waaronder IP-adressen, apparaat-id’s, tekstinvoer, audio-opnamen en chatgeschiedenis. Het bedrijf is eigendom van High-Flyer, een hedgefonds dat bekend staat om zijn liefdadigheidsbijdragen in lijn met Pekings “gemeenschappelijke welvaart”-initiatief.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00