Crisis in Balmoral: Queen Elizabeth verkeert in slechte gezondheid, volledige koninklijke familie reist af naar residentie

De gezondheid van de 96-jarige Queen Elizabeth is er de afgelopen dagen sterk op achteruit gegaan. Artsen hebben haar aanbevolen om onder medisch toezicht te blijven in Balmoral Castle, de zomerresidentie van het Britse koningshuis. Haar familie reisde ondertussen af naar Schotland om bij de koningin te zijn.

Het gaat al langer slecht met de koningin. De Queen is al langer slecht te been en liep al langere tijd met een wandelstok. Volgens verschillende Britse media zou ze nu gevallen zijn, al wordt dat niet bevestigd door het Britse koningshuis.

Rust of geen rust

Eerder deze week zorgde de gezondheid van de koningin al voor een historisch moment: sinds de troonsbestijging van Queen Elizabeth, 70 jaar geleden, ontving ze al 14 eerste ministers in Buckingham Palace aan de start van hun ambtsperiode. De vijftiende, Liz Truss, werd eergisteren ontvangen in Balmoral Castle, de zomerresidentie van het koningshuis in Schotland.

Daar verblijft de Queen nu ook, op nadrukkelijke vraag van haar dokters. Woensdag moest ze al online ontmoetingen met nieuwe ministers (in het kabinet van Truss) afzeggen, en kreeg van haar dokters rust voorgeschreven. Of er echt rust aan te pas komt, valt te betwijfelen: de kinderen van de Queen, Prinsen Charles, Andrew en Edward en prinses Anne, trokken al naar Balmoral om bij hun moeder te zijn.

Kleinzonen reisden ook af

Ook prins William reisde al af. Hij is de oudste zoon van prins Charles en diens eerste vrouw prinses Diana. William is de tweede in lijn om Queen Elizabeth op te volgen als vorst, al bestaat de kans dat zijn vader Charles wordt overgeslagen: Charles is bij het publiek minder geliefd dan zijn zoon, en bereikte ondertussen ook al de gezegende leeftijd van 73 jaar. Dit feit leidde al tot spanningen tussen vader en zoon.

Ook met zijn andere zoon, prins Harry, leeft Charles op gespannen voet. De jongere broer van William trouwde in 2018 met de Amerikaanse actrice Meghan Markle, en het koppel besliste in 2020 om minder betrokken te zijn bij het Britse koningshuis. Sindsdien zijn de relaties tussen het duo en de rest van de koninklijke familie serieus bekoeld. Desondanks zullen ook zij naar Balmoral afreizen om bij de Queen te zijn; royaltywatchers zien dit als een bewijs dat er iets serieus gaande is, en dat de koningin misschien niet meer lang te leven heeft.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20