Quarantaine is niet hetzelfde als isolatie: hoelang moet u nu eigenlijk thuisblijven?

Het is verwarrend: wie al besmet is met Covid-19 moet minder lang thuisblijven dan wie eventueel besmet is. Viroloog Steven Van Gucht legde op de persconferentie over de coronacijfers uit wat het verschil is.

‘Het blijkt bij veel mensen voor verwarring te zorgen, dus een woordje duiding bij het verschil tussen een quarantaine van 14 dagen en een isolatie van zeven dagen’, klonk het maandag. Als u symptomen van Covid-19 vertoont en dus mogelijk besmet bent, moet u 14 dagen in quarantaine. De incubatieperiode van het virus is namelijk twee weken. Als u het na die tijd negatief test, kunt u ervan uitgaan dat u niet besmet bent.

Als u effectief al besmet bent, dan moet u zeven dagen in isolatie. Na zeven dagen is het virus niet uit uw lichaam, maar bent u niet meer besmettelijk. Dat was bijvoorbeeld het geval bij de werknemers van de vleesverwerker Westvlees. Wie besmet was, moest maar zeven dagen thuisblijven.

De maatregelen in quarantaine of isolatie zijn wel dezelfde: blijf thuis, ga niet werken of naar school, probeer zoveel mogelijk apart te slapen, deel geen huisraad met uw huisgenoten en was uw handen regelmatig.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20