Waarom dit Nederlandse quantumcomputerbedrijf de ‘fotonica-Oscar’ won: “De nieuwe standaard in laboratoria in Europa”

Hoewel een wereld zonder computers de laatste decennia niet meer weg te denken is, zijn er nog altijd problemen die niet met brute rekenkracht kunnen worden opgelost. Quantumcomputers moeten daar een oplossing voor bieden. Ook Europa doet mee aan die race, en volgens Stefan Hengesbach, CEO van het Nederlandse QuiX Quantum, doet ons continent het momenteel behoorlijk goed.

Waarom is dit belangrijk?

Quantumcomputers maken, in tegenstelling tot ‘normale’ computers, gebruik van quantummechanische principes om een zeer groot aantal berekeningen tegelijk uit te voeren. Quantumcomputers maken gebruik van speciale eigenschappen die quantumdeeltjes hebben maar gewone bits niet, zoals superpositie en verstrengeling, om berekeningen uit te voeren die alleen op een zeer dure en onhandige manier kunnen worden gesimuleerd met gewone computers.

QuiX Quantum won begin februari een Prism Award, voor ingewijden ook bekend als een ‘fotonica-Oscar’. Daar zijn twee redenen voor, vertelde Hengesbach aan Business AM. “Ten eerste kunnen onze processoren gebruikt worden voor quantumcomputing, maar ze stellen andere bedrijven en onderzoekinstituten in staat om hun eigen quantumproducten te ontwikkelen.” QuiX Quantum heeft intussen al zo’n vijftien systemen aan klanten geleverd, wat het in de nog relatief kleine quantumcomputerwereld

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.