Zullen quantumcomputers de wereld weldra veranderen? “Er is een gigantische industrie die zich daar achter heeft gezet”

Quantumcomputers komen steeds vaker in het nieuws. Ze zullen de komende decennia gebruikt worden om een aantal zeer specifieke problemen op te lossen. Quantumfysicus Frank Verstraete sprak erover met Business AM.


Beluister het volledige interview hier.


De essentie: Quantumcomputers zouden een aanzienlijke impact kunnen hebben op aantal industrieën.

  • “De belangrijkste toepassing die zou bestaan is de cryptografie”, zegt Verstraete. Momenteel worden gegevens op het internet bijvoorbeeld op zo’n manier versleuteld dat het voor een klassieke computer zo goed als onmogelijk is om ze te ontcijferen. 
  • “De versleuteling van informatie die we sturen over het internet is gebaseerd op het feit dat het een heel moeilijk probleem is om grote getallen te factoriseren. Nu blijkt dat quantumcomputers zo een getallen heel efficiënt kunnen factoriseren, exponentieel sneller dan een klassieke computer”, zegt Verstraete.
  • Quantumcomputers kunnen ook gebruikt worden om bepaalde chemische processen te simuleren, bijvoorbeeld in de farmaceutische industrie. Ook bij de productie van nieuwe soorten materialen kunnen zij een rol spelen.
  • Voordat dat kan gebeuren, is echter nog een hoop onderzoek nodig, zegt Verstraete. Grote bedrijven als Google en Microsoft investeren dan ook enorme bedragen in onderzoek naar de technologie. “Zij kunnen de boot niet missen.” Toch is de technologie nog lang niet klaar om specifieke problemen op te lossen, verduidelijkt hij.

(ns)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20