Qatar Airways stapt in het metaverse: “Dit zal mensen zelfstandiger maken”

Qatar Airways (QA), de nationale luchtvaartmaatschappij van oliestaat Qatar, heeft zijn eerste ‘ervaring’ in het metaverse gelanceerd. Via het virtual reality-platform QVerse kunnen geïnteresseerden virtueel de “Premium Check-in”-zone op de internationale luchthaven van Qatar bezoeken.

Volgens de cryptonieuwssite Cointelegraph is QVerse slechts de eerste van vele uitstapjes die het bedrijf plant in het metaverse. Zo wil de luchtvaartmaatschappij verschillende functionaliteiten, plaatsen en interacties toevoegen aan zijn metaverse-stekje. QA streeft ernaar om de ervaring gezellig en toegankelijk te maken via het Oculus Quest VR-platform.

NFT’s

De firma is ook van plan om de aankoop van tickets voor fysieke vluchten en de keuze van zitplaatsen in echte vliegtuigen via het metaverse op te nemen. Het bedrijf merkte op dat ook acties in metaverse-gateways zoals Decentraland en The Sandbox in de toekomst kunnen voorkomen.

“Wij concentreren ons momenteel op de creatie van ons eigen metaverse in plaats van te investeren in Decentraland of Sandbox. Maar wij sluiten dit plan niet uit. Wij blijven onderzoeken hoe wij dit gebied kunnen ontwikkelen en strategisch NFT’s kunnen integreren in QVerse.”

Vorig jaar was Qatar Airways overigens de eerste luchtvaartmaatschappij in het Midden-Oosten die een digitaal COVID-paspoort op basis van blockchaintechnologie introduceerde.

Slavernij

Qatar Airways schuwde de grote woorden niet bij zijn omhelzing van de technologie: het metaverse maakt een integraal deel uit van de toekomst van de menselijke relaties, klonk het in een verklaring. “Wij geloven dat de toekomst virtueel is. Het metaverse zal mensen zelfstandiger maken, hun horizon verruimen en grenzen doorbreken (…) door wat ooit beperkingen waren, uit te dagen.”

In 2010 raakte bekend dat Qatar dit jaar het wereldkampioenschap voetbal mocht organiseren. Het afgelopen decennium zouden in de Golfstaat maar liefst 6.500 mensen zijn gestorven bij de voorbereiding daarvan, berichtte de Britse krant The Guardian. Het zou gaan om arbeidsmigranten uit onder andere Pakistan, Nepal en India.

Die menselijke “zelfstandigheid” waarmee Qatars nationale luchtvaartmaatschappij koketteert, lijkt dus niet iets dat het regime ginds echt hoog in het vaandel draagt.

SpaceVerse

Overigens kondigde onlangs ook de Amerikaanse luchtmacht zijn intrede in het metaverse aan. Buiten het feit dat de overheidsdienst een merkaanvraag zou hebben ingediend voor een initiatief dat SpaceVerse heet, zijn hierover nog weinig details bekend.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20