Pukkelpop krijgt kosten terugbetaald voor afgelast festival: bedrag kan oplopen tot 1,8 miljoen euro

Pukkelpop krijgt dan toch financiële steun van de Vlaamse overheid om zo de gemaakte kosten te kunnen betalen. Dat meldt VTM Nieuws. De organisatie had eind juli beslist om de editie voor dit jaar te schrappen omdat het Overlegcomité de geldigheidsduur van de coronatests had ingekort. Het is nog niet duidelijk hoeveel Pukkelpop zal krijgen, maar het maximale bedrag kan niet meer bedragen dan 1,8 miljoen euro.

Hilde Crevits (CD&V), minister van Werk, liet in een reactie aan VTM Nieuws weten dat de Vlaamse regering de kosten die Pukkelpop gemaakt heeft voor de start van het festival zal terugbetalen. Die beslissing kwam er na een onderzoek van enkele ambtenaren van Crevits. De organisatie van Pukkelpop heeft tot twee keer toe moeten uitleggen wat de juiste reden was voor de afgelasting. Het kabinet van Crevits wou op die manier zeker weten dat de afgelasting een (rechtstreeks) gevolg was van de verstrengde coronamaatregelen.

Geldigheid coronatests

Voor de start van het festivalseizoen had het Overlegcomité beslist dat een coronatest op festivals slechts 48, en niet 72 uur, geldig was. Volgens de organisatie van Pukkelpop was het op die manier onmogelijk om een festival van zo’n proportie te organiseren. Op 23 juli gooide de organisatie uiteindelijk de handdoek in de ring.

“Doordat de geldigheidstermijn van PCR-tests en antigeentests werd ingekort, zouden we onze testcapaciteit moeten verdrievoudigen”, liet het festival toen weten via een persbericht. “Dat is vijfmaal de maximale capaciteit van de grootste testdorpen van dit land. Wij kunnen onmogelijk aan de overheid garanderen dat we dit in veilige omstandigheden kunnen georganiseerd krijgen.” Crevits volgt nu de festivalorganisatie in dat verhaal.

“De organisatie moest flexibel kunnen omspringen met de gewijzigde voorwaarden”, liet Crevits maandagavond weten. “Maar als er plots duizenden mensen extra getest moesten worden, dan kan het praktisch niet meer organiseerbaar zijn. Het onderzoek heeft nu uitgewezen dat dit het geval was voor Pukkelpop.”

Tot 1,8 miljoen euro

Dat betekent dat de Vlaamse regering de gemaakte kosten zal terugbetalen. Het gaat om maximaal 1,8 miljoen euro, van de kabinetten van Crevits en minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).  Het is wel aan Pukkelpop om die kosten te bewijzen door onder meer facturen voor te leggen.

“Er zijn honderden aannemers waarmee ze allicht contracten gesloten hebben en betaald moeten worden zonder dat daar een inkomen tegenover staat. We moeten natuurlijk ook rekening houden met het feit dat ze in de plaats een minifestival georganiseerd hebben. De inkomsten die hieruit gehaald werden, moeten ook in rekening gebracht worden”, aldus Crevits.

De subsidies aan festivals waren de afgelopen maanden al meermaals voer voor discussie. Onder meer coalitiepartner Open VLD stelde zich bij monde van vicepremier Vincent van Quickenborne vragen bij hoe het geld besteed werd. Ook parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) uitte al meermaals kritiek op de subsidies aan onder meer Pukkelpop.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20