Doorbraak in Brusselse regeringsvorming: PS stapt in de coalitie

De Brusselse regeringsvorming dreigde volledig vast te lopen. Aan Franstalige zijde zorgt de PS nu voor een opening. De partij wil mee in een coalitie met MR en Les Engagés. Dat verklaarde de Brusselse voorzitter Ahmed Laaouej (PS).

In het nieuws: De PS is, na lang overleg, bereid om in een Brusselse coalitie te stappen.

  • Langs Franstalige kant was MR als grootste partij aan zet om een werkbare coalitie te vormen. Een afspiegeling van de Waalse coalitie met Les Engagés erbij had geen meerderheid. En dus moesten beide partijen toch proberen om de PS te overtuigen om mee te doen. Dat was niet evident, want de Waalse regeerverklaring brandde de PS volledig af.
  • Dat er bij het Waalse regeerakkoord niet gelet was op een aantal standpunten die bij de Brusselse PS van belang zouden zijn, zoals een wegenvignet of de kinderbijslag, schoot bij Laaouej in het verkeerde keelgat. Even leek het erop dat de knoop onmogelijk was om te ontwarren en de regeringsvorming lag ook aan Franstalige kant op apegapen.
  • Maar formateur David Leisterh (MR) wist uiteindelijk de PS te bewegen om een verdere stap te zetten in de onderhandelingen. Hij kwam met een nota die Laaouej voorlegde aan het politiek bureau van de Brusselse PS, Die zette na een stemming het licht op groen voor verdere onderhandelingen.
  • Volgens de PS was er voldoende te vinden in de nota om regeringsdeelname aantrekkelijk te maken. Ze vonden er aandacht voor betaalbaar wonen, jobcreatie en openbare diensten in terug, evenals “een geleidelijke terugkeer naar een evenwichtige begroting zonder bezuinigingspolitiek”.
    • De PS had geen zin in veel bezuinigingen, want ze wilden niet door de PTB versleten worden voor een bezuinigingspartij, zeker niet nadat ze er in het Waalse parlement al keihard oppositie rond voeren.

Om te volgen: De problemen langs Nederlandstalige kant houden aan.

  • Langs Nederlandstalige kant komt de huidige coalitie met Groen, Vooruit en Open Vld een zetel te kort voor een meerderheid. De oplossing ligt theoretisch gezien voor de hand: een linkse coalitie met Groen Vooruit en Team Fouad Ahidar haalt wel een meerderheid.
  • Maar omwille van een aantal fundamentalistische standpunten willen Vooruit maar ook MR niet samenwerken met Ahidar. Formateur Elke Van den Brandt (Groen) klopte vervolgens aan bij cd&v, maar die is niet bereid om in een regering met vier partijen te stappen. Doordat cd&v slechts een zetel haalde, krijgt de partij geen minister en zou het maar weinig kunnen wegen op het beleid.
  • Kopman Benjamin Dalle (cd&v) is van mening dat Van den Brandt toch moet proberen om een coalitie te vormen met Ahidar. Ahidar zelf is de patstelling zat, en wil anders op eigen houtje proberen of hij een coalitie gevormd krijgt. Hij zou al gesprekken met de MR gevoerd hebben, beweerde hij. Bij Vooruit beweegt er voorlopig niemand.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.